Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tömegmészárlás Las Vegasban - 58-an meghaltak, 515-en megsérültek (videók)

nepszava.hu|2017. okt 2. 08:53, frissítve: 2017. okt 2. 18:51
[A+ A-]

FOTÓ: MARK RALSTON/AFP

A lövöldözés a Mandalay Bay Hotelnél zajlott, a támadásban 58-an meghaltak, ötszáznál is több a sérült. A 64 éves férfi a szálloda 32. emeletéről adta le a lövéseket. A Las Vegas-i seriff szerint még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával az elkövető, akinek holtteste mellett a rendőrség megfogalmazása szerint "legalább tíz" lőfegyvert találtak. Magyar áldozata vagy sebesültje nincs a tömegmészárlásnak. Az Iszlám Állam vállalta a vérengzést. 

A közösségi médiában közzétett fotók és videók tanúsága szerint a helyszínről százak menekültek. A felvételek egy részén automata fegyverből leadott lövések hallatszanak – írja a BBC.

Az első hírek két halottról szóltak, később a rendőrség több mint 20 áldozatról beszélt. Joseph Lombardo seriff legutóbbi bejelentése szerint 58-an életüket vesztették, de ez a szám még tovább emelkedhet. 515 sérültet kórházakban ápolnak a legfrissebb információk szerint.

A 64 éves Stephen Paddock helyi lakos, aki az eddigi hírek szerint egyedül követte el tettét és nem állt kapcsolatban fegyveres, vagy terrorista csoporttal, a Mandalay Bay szálloda 32. emeletén lévő szobájából lövöldözött. A szálloda a countryfesztivál helyszíne mellett van.       

Közölte azt is a seriff, hogy megtalálták azt az ázsiai származású nőt – Marilou Daney-t –, akinek társaságában korábban Paddockot látták, és előkerültek azok az autók is, amelyeket a támadással összefüggésben kerestek a hatóságok.

FOTÓ: LAS VEGAS METROPOLITAN POLICE DEPARTMENT / AFP

FOTÓ: LAS VEGAS METROPOLITAN POLICE DEPARTMENT / AFP

Az Iszlám Állam az Amaq hírügynökségen keresztül közölte, a férfi a terrorszervezet katonája volt, néhány hónapja tért át az iszlám hitre, radikalizálódott és csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A Las Vegas-i rendőrség a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) közösen folytatja a nyomozást. Jeff Sessions igazságügyi miniszter Washingtonban az FBI vezetőivel tárgyal, korábban telefonon egyeztetett a Las Vegas-i seriffel. 

Brian Sandoval, Nevada állam kormányzója, aki úton van Las Vegasba, közleményben fejezte ki együttérzését és felháborodását, "a tragikus és gyűlöletes erőszakos cselekedet miatt" az áldozatok hozzátartozóinak, Carolyn Goodman, a város polgármestere pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik a tragédia után azonnal felajánlották segítségüket. Las Vegasban reggel óta sorok kígyóznak véradásra várakozva. 

Donald Trump elnök Twitter-bejegyzése után Mike Pence alelnök is együttérzését fejezte ki, Barack Obama volt elnök "értelmetlen tragédiának" nevezte a történteket, Bill Clinton volt elnök pedig Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy "ennek elképzelhetetlennek kellene lennie Amerikában".

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a nemzethez intézett rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a vasárnap éjjel elkövetett Las Vegas-i tömegmészárlás " velejéig gonosz cselekedet" volt. Az amerikai televíziókban élőben sugárzott rövid beszédében az elnök "nemzeti tragédiának" nevezte a lövöldözést és közölte: mindenütt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. Donald Trump egységre és összefogásra szólította fel az amerikaiakat. Az elnök bejelentette, hogy szerdán Las Vegasba utazik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!