Előző
Következő
új cikk

Belföld

Karácsony: Botka lemondása lehetőség is

nepszava.hu/MTI|2017. okt 2. 16:02
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József

A Párbeszéd társelnöke veszteségnek tartja, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, de egyben lehetőségnek is arra, hogy az ellenzék megkezdhesse a tárgyalásokat az egyéni jelöltekről.

Karácsony Gergely hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy akinek fontos a kormányváltás, az nem örülhet annak, ha a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje fél évvel a választás előtt "bedobja a törülközőt". A szocialista politikus egy olyan baloldali programot hirdetett meg, ami sok párhuzamot mutatott a Párbeszéd elképzeléseivel - emelte ki, megjegyezve ugyanakkor, hogy akár saját hibája, akár a szövetségesei "sokszor nehézkes hozzáállása" miatt, de Botka László nem tudott békét teremteni és együttműködést kialakítani az ellenzéki oldalon.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban már Facebook-oldalán jelezte, hogy sajnálja Botka László lemondását. Mint írta: "Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak békére és együttműködésre van szüksége" - fogalmazott.

A Párbeszéd társelnöke sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy továbbra is hisznek a kormányváltás lehetőségében, ezért az összes többi ellenzéki párttal szívesen tárgyal annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egy jelöltet indítsanak a Fidesszel szemben.

Karácsony Gergely sok sikert kívánt az LMP miniszterelnök-jelöltjévé választott Szél Bernadettnek, de hozzátette: "még a sorok között sem látunk olyan üzenetet", amelyik arra utalna, hogy az LMP kész lenne együttműködni az ellenzék további részével a kormányváltás érdekében.

A Párbeszéd ezért elsősorban arra készül, hogy az Együttel közösen alakít választási listát, de a többi ellenzéki párttal is hajlandó egyeztetni, és bízik benne, hogy az MSZP hamarosan "rendezi a sorait", és velük is tárgyalóasztalhoz ülhetnek - mondta. Karácsony Gergely kérdésre felelve nem utasított el egy esetleges közös választási listát, de úgy látta, valószínűleg túl rövid az idő és túl képlékeny a helyzet ahhoz, hogy egy ilyen széles körű együttműködés létrejöhessen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!