Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szabotálták a fideszesek Pintérék meghallgatását

Népszava|2017. okt 2. 17:22, frissítve: 2017. okt 2. 17:41
[A+ A-]

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban novemberben FOTÓ: Molnár Ádám

Hiába hallgatta volna meg a parlament költségvetési bizottsága a letelepedési kötvényekről Varga Mihályt, Pintér Sándort és az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) két vezetőjét is, a fideszesek hetedszer is elszabotálták ezt. Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője lapunknak leszögezte: nyolcadszor is próbálkozik.

A nemzetgazdasági miniszter, a belügyminiszter és Balogh László, az ÁKK Igazgatóságának elnöke, valamint Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója eredetileg a hétfői ülésen 11 órára kiírt, majd délre, még később fél 1-re tolódott és még ehhez képest is 10 percet csúszó ülésen tartott volna beszámolót a programról. Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke viszont azt indítványozta, hogy ezt a napirendi pontot ne tárgyalják. A kormánypárti képviselő cinikus indoklással állt elő: 14 perc múlva kezdődik a plenáris ülés, és nincs házelnöki engedély arra, hogy ezalatt ülésezhessenek. Mesterházy Attila, a bizottság MSZP-s elnöke viszont arra hívta fel a fideszes alelnök figyelmét, hogy a meghívót már pénteken megkapták, az ülés későbbre tolását is a kormánypártiak kezdeményezték.

Hasznosnak egyébként is nehezen lehet nevezni az összejövetelt, hiszen az oktatási rendszert érintő szocialista, illetve a betöltetlen háziorvosi praxisok pályázati keretének megemeléséről szóló indítványt sem tárgyalták a politikusok.

Közben az igazságügyi bizottság ülésén a kormánypárt megint lesöpörte az asztalról a Jobbik Alaptörvény-módosító indítványát, amely a migráció minden formáját kizárta volna. A radikális párt javaslata nemcsak a szegény, hanem a gazdag, 300 ezer euróért letelepedési jogot vásárló menekültek bevándorlását is megakadályozta volna. A múlt évről szóló zárszámadás ugyanakkor igen visszafogottan foglalkozik az egyik legnagyobb botránynak számító letelepedési kötvényes üzlettel, a Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított beszámolóra hivatkozva az mfor.hu azt írta: a tavalyi, negyedéves gyakorisággal kibocsátott papírok állománya 2016 végén 403 millió euró volt.

A kormány idén március végén visszavonta ezt a lehetőséget, bár Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Népszava hétfői számában úgy fogalmazott: a választások után újra kinyithat a kötvénybolt. Az ötlet gazdája egyébként Rogán Antal propagandaminiszter volt.

Kósa Lajos miniszter lett
Letette miniszteri esküjét Kósa Lajos, akit Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki. A kinevezés október 2-tól hatályos. Az elnöklő Latorcai János bejelentette, hogy Gulyás Gergely – miután a Fidesz frakcióvezetőjének választották – hétfőn lemondott az Országgyűlés alelnöki és a törvényalkotási bizottsági elnöki tisztségéről. A képviselők a parlament törvényalkotási bizottságának elnökévé választották a fideszes Hende Csabát.Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!