Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pokol Las Vegasban

Népszava|2017. okt 3. 05:40
[A+ A-]

Fotó: Getty Images/Ethan Miller

Az Egyesült Államok történetének legtöbb halálos áldozatot követelő lövöldözésének színhelye volt Las Vegas. A hatóságok szerint nem terrortámadás történt.

Helyi idő szerint este 10 óra 8 perckor Las Vegasban, a Mandalay Bay kaszinó-hotel 32 emeletéről egy 64 éves férfi nyitott tüzet a város fő sétányán tartott háromnapos Route 91 Harvest countryfesztivál résztvevőire. A tömeg mintegy 40 ezres volt. A vérengzés következtében 58 ember vesztette életét, 515 személy megsebesült, 14 sérült állapota kritikus. Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb, legtöbb halálos áldozatot követelő lövöldözése.

A merénylő öngyilkos lett, amikor a kommandósok rátörték hotel szobája ajtaját. Tíz fegyvert találtak szobájában. A 64 éves Stephen Paddock indítékai nem ismertek, az FBI kizárta a terrortámadás lehetőségét, jelezve, nem voltak terrorkapcsolatai. Hétfő délután az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a Las Vegas-i tragédiáért, „bejelentkezett a dicsőségért”, de az FBI azonnal cáfolta, hogy Paddocknak bármi köze lett volna a terrorcsoporthoz.

Az amerikai hatóságok jelezték, az elkövető helyi lakos, magányos elkövető, aki pszichológiai problémákkal is küszködött.

Fotó: Getty Images/David Becker

Fotó: Getty Images/David Becker

A Las Vegas-i tragédia minden bizonnyal újra felveti az amerikai politikában a fegyvertartás problémáját. A történtek kapcsán hétfőn a francia Le Monde is azt azonnal jelezte, az amerikaiak az egyik legfegyverzettebb nép: 100 emberre jut 85 forgalomban lévő fegyver. Barack Obama volt amerikai elnök második mandátuma vége felé, 2016 első napjaiban jelentette be a fegyvertartás szabályainak szigorítását, ami akkor is nyilvánvaló volt, hogy nem egy rövidtávon megvalósítható tervről van szó. Az Egyesült Államokban a fegyverviselés alkotmányos jog, 1791 óta van hatályban, s a lakosság többsége is támogatja. A tavaly júniusi orlandói mészárlás után (50 halott, 53 sebesült), az elnökválasztási kampány idején került legutóbb terítékre a fegyvertartás korlátozásának problémája az amerikai törvényhozásban. Június közepén demokrata honatyák egy csoportja próbálta kikényszeríteni a szigorítást, a szenátus napirendjére tűzni a kérdést. Chris Murphy connecticuti demokrata szenátor, aki az államában, a newtowni Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt mészárlás, (26 halott, köztük 20 kisgyerek) óta harcol teljes erőbedobással a fegyvervásárlás szigorításáért. „Elegem van abból, hogy újra és újra ártatlanokat mészárolnak le, s elegem van a szenátus tehetetlenségéből is” – fogalmazott akkor Murphy, hangsúlyozva, hogy több republikánus szenátor is helyeselné a fegyvervásárlás szigorítását.

Az orlandói mészárlás nyomán az épp kampányban lévő Donald Trump is azt állította, elnökként kész lenne fontolóra venni a fegyvervásárlás szabályainak szigorítását. Korábban azzal támadta demokrata ellenfelét, Hillary Clintont, hogy a szabad fegyvertartásról rendelkező 2. számú alkotmány-kiegészítés eltörlése a célja. Trump elnökjelöltként megkapta a fegyverlobby legbefolyásosabb szervezete, az NRA támogatását.

A Las Vegas-i történtek kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Trump, immár elnökként velejéig gonosz cselekedetnek nevezte a merényletet. Bejelentette, hogy az áldozatok iránti tisztelet jeléül jövő héten félárbócra eresztik az amerikai zászlót a Fehér Házon, a katonai és haditengerészeti állomásokon valamint minden középületen. Jelezte, szerdán Las Vegasba utazik.

Ferenc pápa együttérzését fejezte ki a ”teljességében értelmetlen” tragédia érintettjeivel, jelezte, imádkozni fog az áldozatokért és sérültekért.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!