Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Potyautasok a műanyaghulladék hátán

Népszava|2017. okt 3. 05:17
[A+ A-]

Több száz tengeri állatfaj sodródott át Japánból az Egyesült Államokba az elmúlt hat évben olyan műanyaghulladékok potyautasaiként, amelyeket a kelet-ázsiai országot sújtó 2011-es földrengés és szökőár mosott a nyílt vízbe. A szakemberek szerint ez a legnagyobb és leghosszabb tengeri migráció, amelyet valaha dokumentáltak - írja az erdekesvilag.hu.

A szakemberek Washington, Oregon, Kalifornia, Brit Columbia, Alaszka és Hawaii partjait átfésülve azonosították a Japánból érkezett élőlényeket. A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy az idegenhonos fajok komoly problémát jelenthetnek, amennyiben megvetik a lábukat és kiszorítják az őshonos fajokat.

Évekbe telhet azonban, mire kiderül, hogy az eddig összeszámolt 289 japán fajnak sikerül-e boldogulnia az új hazában és kiszorítania a többi állatfajt. A kutatók becslései szerint nagyjából egymillió élőlény, köztük több százezer kagyló tette meg a 7725 kilométeres távot a Csendes-óceánon keresztül egészen az Egyesült Államok nyugati partvonaláig.

A massachusettsi Williams College munkatársai és kollégáik az elmúlt öt évben partra vetődött hulladékokat vizsgálták át. "Épp a műanyaghulladék az, amely lehetővé teszi az idegenhonos fajok túlélését, sokkal tovább, mint azt valaha is gondoltuk" – húzta alá a tanulmány vezető szerzője, James Carlton, a Williams College professzora.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!