Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ujhelyi: ebben így nem veszek részt

Népszava|2017. okt 2. 19:45
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József

A következő időszakban vállalhatatlannak látok bárminemű szerepvállalást a döntéshozatalban – mondta lapunknak Ujhelyi István, miután lemondott az MSZP alelnöki posztjáról. Az európai parlamenti képviselő nem látja az elszántságot a megtisztulásra.

- Konkrétan kiktől kellene megtisztítani az MSZP-t?

- A kérdés helyesen úgy szól, hogy kiktől kellene megtisztítani az egész ellenzéki mozgalmat. Mert a helyzet felelősei nem csak az MSZP-ben keresendők, bár nem tagadom, hogy jelenleg komoly gondot látok párton belül is. Az biztos, hogy a Botka László és Molnár Zsolt közötti, nyári feszültségkitörésben Botka László volt az, aki a párt egységét tartotta szem előtt. Ehhez képest most ő nincs már nekünk, ő már nem a kormányfő-jelöltünk. Eközben a vélt vagy valós vádak alól nem tisztázta magát, akinek kellett volna, így a párt sem tisztulhatott meg. Vasárnap éjjel hoztam meg a döntést, hogy ha a hétfő reggeli országos elnökségi ülésen nem látom az elszántságot arra, hogy ez megtörténjen, akkor felállok.

- A párt elnökségében nincsen meg tehát az elszántság az árulók kivetésére?

- Néhányakban van elszántság, de sokan még most is félnek a konfliktusoktól. Ez az, ami tarthatatlanná vált, s ez az, amiért felelősen csak azt a döntést hozhattam, hogy ebben így nem veszek részt. Már a múlt héten kaptam egy súlyos jelzést: akkor, amikor kiderült, Szanyi Tibor meghívására és szervezésében a párt vezetői közül többen Brüsszelben jártak, és még arról is elfelejtettek szólni, hogy ott vannak. Ez teljességgel nélkülözi a politikai kohézió szándékát. A következő időszakban így vállalhatatlannak látok bárminemű szerepvállalást a döntéshozatalban. Ezzel együtt továbbra is és mindig a baloldali, demokratikus politikai erő sikeréért dolgozom.

- Ez azt jelenti, hogy egy tisztújító kongresszuson indulna vezetői tisztségért?

- A következő időszakban nincs ilyen kongresszus. A decemberi pártkongresszuson a választási listaállítás és az esetleges miniszterelnök-jelöltállítás szerepel majd az MSZP napirendjén, nem tisztújítás. Az biztos, hogy nagyon nehéz döntések előtt áll a pártelnökség, így az elnök maga is, aki az országos választási bizottság vezetője is lett a miniszterelnök-jelölt visszalépésével. Ilyen akár az is, hogy lesz-e miniszterelnök-jelöltje a pártnak.

- Ha nem állít az MSZP saját jelöltet, az nem azt jelenti, hogy lemondott a kormányváltásról?

- Az MSZP volt az egyetlen demokratikus politikai erő az elmúlt időszakban, amely őszintén és komolyan hitt a kormányváltásban, s ehhez alkotott programot, választott jelöltet. Őszintén remélem, hogy végre megrázza magát a párt, kiveti magából az aknát elhelyezőket, s folytatja, amit Botka László elkezdett, még ha ehhez már nem is lesz a szegedi polgármesterünk a kormányfő-jelöltünk.

Biró Marianna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!