Előző
Következő
új cikk

Belföld

Molnár Gyula: mindenki ellenünk volt

Népszava|2017. okt 2. 20:03
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József/Népszava

Nem tehetünk mást, tudomásul vesszük Botka László döntését, s megpróbáljuk más úton, más módon elérni a kormányváltást, mert a cél továbbra is az – állítja az MSZP elnöke.

- Botka visszalépett, az MSZP pedig elbukott?

- Elmondtam: az MSZP és Botka László számára ez egyaránt kudarc, a pártnak fájdalmas veszteség. Elbuktunk egy menetet, de a harcot meg fogjuk nyerni. Muszáj új kezdetként tekintenünk erre, megköszönve Botka László minden eddigi erőfeszítését, sajnálva a visszalépését, de tovább kell lépnünk, közösségként együtt kell mozognunk, még ha nincs is sok terünk erre.

- Ez mit jelent: azokkal is együtt fognak működni, akik – mint arra Botka utalt – párton belül kivették a részüket ebből a bukásból, buktatásból?

- Hogy Botka László kire gondolt, azt tőle kell megkérdezni, én továbbra is állítom, hogy az MSZP-n belül senki sem akarta a bukását, ahogyan a pártét sem akarja.

- Azt is állítja, hogy nincsenek politikai maffiózók az MSZP-ben?

- A belső politikai vitákat nem lehet vádaskodással, s ilyen teóriákkal megoldani. A vádaskodás nem vezet sehova. Ha konkrét gyanú felmerül, azt megvizsgáljuk, s meghozzuk a megfelelő döntéseket.

- Nem indult vizsgálat Molnár Zsoltnak a Tarjányi-Lattmann botrányban való szerepét illetően.

- Molnár Zsolt álltja, hogy ő mindent tisztázott ezzel kapcsolatban.

- Molnár Zsolt lapunknak azt nyilatkozta, hogy továbbra is együtt kíván működni Tarjányi Péterrel, aki Botka bukását kívánta, és azt is, hogy ő adott engedélyt Lattmann Tamásnak, hogy nyilatkozzon.

- Molnár Zsolt azt állítja, hogy nem volt alakítója ezeknek az eseményeknek, az MSZP országos elnökségének többsége pedig elfogadta a magyarázatát. Az elnökségnek viszonylag korlátozottak a jogkörei ebben az ügyben. Nekem sem volt több lehetőségem.

- Ezek szerint önöknél nem jár bizalomvesztéssel, vagy kizárással, ha valakinek ilyen típusú mozgása merül fel?

- Az MSZP országos elnökségének döntésére lett volna szükség ebben az esetben, ám szavazásra sem tudtunk bocsátani ilyen kérdéseket, mert akkora támogatottsága sem volt. Azt viszont nagyon sajnálnám, ha bárki ennek a műbalhénak tudná be Botka László távozását.

- Akkor ön minek tudja be?

- Annak, hogy Botka László hónapok óta körkörös védekezésre szorult, ahelyett hogy a saját politikáját vihette és képviselhette volna, folyamatosan meg kellett küzdenie a Fidesz ármánykodásával, a kormánymédia pitiáner támadásaival, de az úgynevezett demokratikus ellenzék ellenérdekeltségével is. Mindenki ellenünk volt, a DK és az LMP múlt heti elutasítása miatt pedig Botka László úgy látta: az általa célként kitűzött demokratikus összefogásra többé nincs esély. Nem tehetünk mást, tudomásul vesszük ezt, s megpróbáljuk más úton, más módon elérni a kormányváltást, mert a cél továbbra is az.

- Biztos ez? Már csak azért is kérdezem, mert Botka mindig azt mondta: Gyurcsány Ferenccel erre nincs esély, de most hogy jelöltjük már nincs, várhatóan kiegyeznek majd a DK-val.

- Botka László is meg akart egyezni a DK-val, az MSZP is, én is – már pártelnökké választásomkor is ezt mondtam. Mindenki tudja, hogy minél szélesebb körű ellenzéki együttműködés kell. Eddig Gyurcsány Ferenc és pártja zárkózott el ettől, most, hogy ilyen helyzetbe kerültünk, elvesztettük Orbán Viktor potenciális kihívóját, tőlük és a velük való tárgyalásoktól is várjuk a megoldási javaslatokat. Mert a feltételezést is visszautasítom, hogy az MSZP számára ne a jövő évi választáson való győzelem lenne a cél.

Biró Marianna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!