Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kezdd újra, László!

Népszava|2017. okt 4. 06:01
[A+ A-]

Botka László lemondása erkölcsileg teljesen érthető. Akit csata közben hátulról lőnek, az joggal mond le a vezérségről. De politikailag totális katasztrófa a magyar baloldal számára. És az előbbi hasonlattal élve a jó hadvezér ilyen esetben nem adja fel, hanem határozott kézzel megtisztítja a hátországát.

Tudom, nagyon sok baloldali érzelmű ember egyetért velem, amikor azt javasolom Botka Lászlónak, hogy másítsa meg elhatározását. Maradjon az MSZP miniszterelnök jelöltje, és vezetésével a párt induljon el egy tisztességes baloldali programmal a választásokon. Egyedül, sunyi alkuk nélkül, egyenes gerinccel. Egy ilyen tisztességes kiállás sokkal több szavazót vonzana, mint más pártoknál való kuncsorgás, listákon, egyéni helyeken való marakodás, szánalmas kutyavásár. Ha vezetésével a Magyar Szocialista Párt lefedné a baloldali, a Demokrata Koalíció pedig a balliberális tábort, akkor – közös egyéni jelöltekkel - még esély lehetne a választások megfordítására. Ha viszont a karakteres vezetés nélkül maradt szocialisták néhány mandátumért feladják a párt önállóságát, programját, baloldali karakterét, akkor maguk lökik oda Orbán Viktornak a kétharmados többséget az új parlamentben. És a Jobbiknak az egyetlen, kormányváltásra képes párt szerepét.

Ez túl nagy ár Botka László amúgy jogos sértődéséért. Most még érvényes az MSZP 95 százalékos kongresszusi döntése a támogatására. Minden lehetősége megvan tisztességes, tehetséges egyéni jelöltek kiválasztására. Ő állíthatja össze az országos listát, egyszer és mindenkorra megtisztítva a pártot a beépített árulóktól. Az önálló indulás lehetőséget teremt arra, hogy az MSZP miniszterelnök jelöltjeként másokkal való alkudozás helyett a párt programjáról beszéljen. Arról, hogy egy ütős szociáldemokrata program jegyében élhetőbb ország lehetnénk, mint a jobboldali, vagy a neoliberális dogmák rabságában.

Az MSZP az 1890-ben alakult Magyarországi Szociáldemokrata Párt utódpártja. Nincs olyan európai ország, amelyben ne működne szocialista-szociáldemokrata párt, ez ugyanúgy hozzátartozik európaiságunkhoz, mint a fizetett szabadság és a szociális biztonság. (Mely utóbbiakat éppen a baloldal harcolta ki.) Ha Botka László visszavonja lemondását és erős kézzel vezeti az MSZP-t, akkor a párt a 2018-as választások eredményétől függetlenül megmarad Magyarország egyik vezető pártjának. Ha nem, akkor csak a bukás, a széthullás fokozatai lehetnek enyhébbek, vagy súlyosabbak. Ma az ő kezében van e történelmi párt sorsa.

Coriolanus a római történelem egyik legrokonszenvesebb hőse. Amikor az őt eláruló, meghurcoló Róma nagy bajba került, akkor sértettségén felül emelkedve visszatért és harcba szállt az övéiért. Ezt parancsolta a tisztessége és a saját édesanyja. Botka László sok tekintetben a szocialista párt „gyermeke”. Ha most felül tud emelkedni coriolanusi sértettségén, akkor az MSZP és a magyar baloldal megmentőjévé válhat.

Kezdd újra, László!

Hegyi Gyula publicista, volt európai parlamenti képviselő