Előző
Következő
új cikk

Külföld

Célkeresztben a fegyvertartás az USA-ban

Népszava|2017. okt 4. 05:35
[A+ A-]

Az Egyesült Államokban egy nappal a tragédia után is azt találgatták, hogy mi lehetett az 58 ember halálát okozó Las Vegas-i tömeggyilkos indítéka. Ezzel egy időben ismét napirendre került a fegyvertartás szabályozásának kérdése. Többen is – köztük Hillary Clinton egykori külügyminiszter, volt demokrata elnökjelölt – is arra céloztak, hogy politikai úton kell megoldást találni a problémára. Caleb Keeter gitáros, aki zenekarával, a Josh Abbottal órákkal azelőtt lépett fel a fesztiválon, hogy a mészárlás megkezdődött, Twitteren azt írta: mindig is támogatta az alkotmány második kiegészítésében foglalt fegyvertartást, a történtek hatására azonban megváltozott a véleménye.

Donald Trump amerikai elnök megígérte, hogy a first ladyvel együtt felkeresi a túlélőket és az áldozatok családtagjait. Trump azonban előbb Puerto Ricóba látogatott, ahol óriási pusztítást okozott a Maria hurrikán. Az élet két hét elteltével sem tért vissza a normális kerékvágásba, gond van az áramellátással, és a víz és élelmiszerek beszerzése sem megy könnyen. Puerto Ricóban azt várják – írja a Washington Post – , hogy Trump szót ejt arról, az Egyesült Államok miként segít a talpra állásban, annál is inkább mert az amerikai elnök a hurrikán pusztítását követő napokban a szolidaritásnak semmi jelét nem mutatta. Arról nem is beszélve, hogy a társult státusz révén Puerto Rico jogosan számíthat mentőövre. Mindezek tetejében Trump a San Juan-i polgármesternek is nekiment, és gyenge vezetőnek nevezte Carmen Yulint.

Az amerikai elnöknek majdnem három évvel a kubai-amerikai diplomáciai nyitás után a havannai vezetéssel is feszültté válhat a viszonya, miután kedden Washingtonban bejelentették: kiutasítanak 15 kubai diplomatát az amerikai fővárosból. Várható volt, hogy az Egyesült Államok lépni fog valamit, miután két tucat amerikai diplomata szenvedett hallás-és agykárosodást a kubai fővárosban. Washington eddig nem tette felelőssé a kubai vezetést a rejtélyes akusztikus támadássorozatért, ám azt leszögezték: a kubaiaknak kötelessége megvédeni a külföldi diplomatákat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!