Előző
Következő
új cikk

Külföld

Időt akarnak nyerni a katalánok

Népszava|2017. okt 5. 05:35
[A+ A-]

Egész Európa lélegzet-visszafojtva várja, hogy mit lépnek végre a katalán függetlenségpártiak, mennyire radikális utat választ majd Carles Puigdemont, ám a katalán vezető a jelek szerint nem tudja, hogy merre induljon.

Eleinte azt valószínűsítették, hogy akár már szerdán megtörténhet a függetlenség kikiáltása, hiszen a katalán parlament által szeptemberben elfogadott elszakadási törvény értelmében a szavazatok összeszámolása és az eredmények kihirdetése után 48 órával ki kell hirdetni az egyoldalú függetlenséget. Erre azonban nem került még sor. Nehéz elképzelni, hogy a szavazatokat ennyi idő alatt sem sikerült feldolgozni – köztudott, hogy az igenek győztek 90 százalékkal – és hitelesíteni, úgy tűnik inkább, Puigdemont időt akar nyerni.

A katalán vezető a BBC-nek kedden azt nyilatkozta: a hét végén vagy a jövő hét elején kikiáltják a függetlenséget. Egyelőre annyi bizonyos, hogy hétfőn ül össze a katalán parlament, és „értékelik” a múlt hét vasárnapi népszavazást – írja az El Mundo. „A függetlenség kikiáltása egyoldalúan erős lépés lenne, tekintve az európai nyilatkozatokat, amelyek nem támogatják ezt, valamint azt, hogy akik erre szavaztak, az 5 millió választásra jogosult katalánból csak 2 millió volt” – mondta lapunknak Valenciából Éltető Andrea, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa.

Nemcsak a katalán, de a spanyol kormány is bizonytalannak tűnik a stratégiát illetően. „Puigdemont is tárgyalásra hívott fel. A szocialista párt is tárgyalást akar. A centrista Ciudadanos párt viszont kérte Rajoyt, hogy alkalmazza a 155. cikkelyt, tehát a spanyol parlament is megosztott. Viszont a kormányzó néppárt álláspontja merev, »törvényen kívüliekkel« nem akar érdemben tárgyalni” – tette hozzá a Spanyolország-szakértő. VI. Fülöp spanyol király kedd este szintén törvénytelennek nevezte a referendumot, és felelőtlennek az azt kierőszakoló katalán vezetést.

Éltető szerint a kormánynak békítőleg, okosan kellene reagálni. A 155. cikkely alkalmazása, vagyis az autonómia felfüggesztése azonban súlyos lépés lenne, és hátrányosan érintené azokat a katalánokat, akik nem elszakadáspártiak. Ráadásul új választásokat kellene kiírni, ám a jelenlegi hangulatban lehet, hogy ismét a radikális pártok nyernének. „Nem vezet az egész sehová… az emberek szomorúak, hogy ez megtörténhetett és a legtöbben úgy vélik, hogy mind az embereket az utcára vivő és törvénytelenül szavaztató katalán vezetés, mind a helyzetet normálisan kezelni képtelen spanyol kormány hibás.”

K. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!