Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyedülálló beruházást adtak át a XIII. kerületben

Népszava|2017. okt 5. 14:08
[A+ A-]

Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere (b) és Hertzka Péter főigazgató főorvos. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ünnepélyes keretek között adták át a XIII. kerületi Önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát csütörtök délelőtt. A XIII. kerület az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költött a csúcstechnológiára, melyből egész Európában is csak néhány van. A XIII. kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít. A centrum szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket.

Az esemény kapcsán kiadott sajtóanyag emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a XIII. kerületi betegek évi mintegy tízezer CT-vizsgálatának több mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték, az ország legkülönbözőbb szegleteiben. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez zajlott az MR kapcsán is. Ezt a helyzetet orvosolta most a XIII. kerületi önkormányzat. A kerületi lakosoknak legfeljebb két hetet kell várakozniuk a diagnosztikai vizsgálatokra, mely számukra térítésmentes, a további - nem angyalföld-újlipótvárosi lakosok által kért - vizsgálatok számát és díját azonban a koncessziós cég szabadon és önállóan állapítja meg. Az ezekből származó bevétel teljes egészében az önkormányzati műszereket működtető szakmai csapatot illeti meg.

Tóth József polgármester az eseményen elmondta: a beruházás „eszmeiségéről" ötéves egészségügyi koncepciójuk címe is sokat elárul: „Az egészség érték az élet minden területén." A szocialista kerületvezető szerint az egészség nemzeti érték, az ellátáshoz való hozzáférést pedig minden állampolgárnak egyenlő eséllyel kell megkapnia.

B.I.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!