Előző
Következő
új cikk

Külföld

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament ülését

nepszava.hu|2017. okt 5. 17:32
[A+ A-]

Házastársak válásához hasonlították a spanyol belpolitikai válságot a Barcelonában megkérdezett járókelők csütörtök reggel, és párbeszédre sürgették a spanyol és a katalán vezetést, hogy mielőbb mozduljanak el a holtpontról, amire a vasárnapi függetlenségi referendum után jutottak a felek - tudósít az Euronews.

A katalán elnök még hajlana is a dialógusra, ám a madridi kormány elutasítja ezt az opciót, felszólítva Puigdemont elnököt arra, hogy a lehető leghamarabb törölje a függetlenség egyoldalú kinyilvánításának tervét.

Olyan ez mint egy válás, nincs belőle visszaút. Nem lehet ma elválni, holnap meg újraházasodni. Az utolsó kártya van a kezükben és nagyon jót kell rakniuk – hangzott egy vélemény.

A helyzet nagyon feszült. Elérkeztünk arra a fokra, amikor a spanyol és a katalán kormánynak muszáj enyhítenie rajta, párbeszédet folytatni, másképp nem megy. Le kell ülniük, de az nem vezet sehová, ha az egyik fél a törvényt akarja betartatni, a másik meg homlokegyenest más utat járna be. Tárgyalniuk kell és gondolkodni: mondjuk, a nemzetközi közvetítést nem válna hátrányára a dolognak. Mert ha nincs megegyezés, akkor vagy a bíróságra megyünk, vagy egy harmadik fél közvetítését kérjük – vélekedett egy másik barcelonai.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament jövő hétfői ülését.

Az alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka szavazott és ebből 90 százalék támogatta az elszakadást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!