Előző
Következő
új cikk

Sport

Nagy tett volna a Fradi pontszerzése Macedóniában

Népszava|2017. okt 6. 05:52
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

A női kézilabdázók legrangosabb nemzetközi kupasorozatában ma az FTC-Rail Cargo Hungaria, szombaton a címvédő Győri Audi ETO KC is megkezdi szereplését.

A Ferencváros pénteken a tavaszi, Győr elleni BL-fináléban hosszabbítás után alulmaradó Vardar Szkopje vendége lesz. A zöld-fehéreket felkészítő Elek Gábor szerint a pontszerzés is bravúr volna az egyelőre tartalékos FTC-től.

- Milyen hangulatban készül a csapat a roppant nehéznek ígérkező BL-nyitányra?

- A hangulatunk kiváló, viszont a sérültjeink még nem teljesen egészségesek.

- A remek hangulat fontos, hiszen ebben a hónapban hat mérkőzést játszanak.

- Októberben konkrétan négy kemény meccsünk lesz. Mindjárt az első az a mérkőzés, amikor a világ egyik legerősebb csapatának az otthonába, Szkopjéba megyünk. Nincs veszítenivalónk. Vagyis nyilván van, de amennyiben emelt fővel tudunk lejönni a pályáról, az már mindenképpen pozitív. Ha pedig pontot, pontokat tudnánk szerezni, az kifejezetten nagy tett lenne.

- Tavaly ugyanígy Szkopjéban kezdtek, meglepetésre döntetlennel, később viszont Budapesten elverte a Vardar az FTC-t.

- Elég rendesen…

- Ezúttal is bravúr volna a pontszerzés?

- Tudjuk, hogy mi a realitás. A Vardar tavalyhoz képest egy kicsit erősödött, mi pedig, mivel a sérültjeink még nincsenek hadra fogható állapotban, gyengültünk. Andrea Lekicre nagyon kell figyelnünk, ne feledjük, egy éve ő nem játszhatott. Nagy meglepetés volt a tavalyi pontszerzésünk, ezúttal azért megyünk, hátha ismét meg tudjuk lepni vagy szorongatni őket.

- Négy bajnoki mérkőzés tapasztalatai alapján készen áll az európai kupasorozatra a Ferencváros?

- Az eddigi teljesítményünknek voltak nagyon biztató és elgondolkodtató tapasztalatai is. A Békéscsaba-mérkőzés első 30 perce például kifejezetten kellemetlen volt (a Népligetben egy félidő után öttel vezettek a vendégek, végül 22-19-re nyert az FTC – a szerk.). Tavaly nagy különbség volt, hogy két elvesztett rangadó tapasztalataival utaztunk Szkopjéba, az biztos, hogy akkor segített minket. Egyelőre nem tudom bepozicionálni, hogy milyen a pillanatnyi formánk. A válogatott játékosaink 10 napi távollét után hétfőn tértek vissza hozzánk, így valójában két nyugodt edzéssel a hátunk mögött kezdünk Macedóniában. Ez nem a legjobb előjel, ám mivel ezen nem tudunk változtatni, ezért kár is ezen rágódni.

- Tavaly a negyeddöntőig jutottak a BL-ben. Hosszútávon az új idényben elvárható az előrelépés?

- Ha a sérültjeink felépülnek és visszaszerzik a formájukat, ismét eljuthatunk a legjobb nyolc közé. Eleinte, amikor még kicsit foghíjasak vagyunk, nem szabad nagyokat hibázni, ennek ez lesz az előfeltétele.

- Tavasszal a népligeti „katlanban” fogadták a nemzetközi ellenfeleket, ezúttal a korábbról már ismert dabasi csarnokban lesz a hazai pályájuk. Az újbóli költözés hátrányt jelenthet a csapat számára?

- Ez inkább üzenetnek nem jó, hiszen azt mutatja Európa felé, hogy otthontalan csapat vagyunk, ami azért különösen kellemetlen, mert a világ egyik legjobb szurkolótábora áll mögöttünk ezeken a meccseken. Sportszakmailag egyértelműen a Népliget volna a legkedvezőbb helyszín, hiszen az a hazai pályánk – ám ha már mennünk kell, lényegében mindegy, hogy hova költözünk.

- Szucsánszki Zitára számíthat az októberi rangadókon?

- Zita egyelőre csak nagyon-nagyon részfeladatokat, a legenyhébb részfeladatokat kaphatja. A sérülésének megfelelően gyógyul, de a 100 százalékos formájától távol van. Ott lesz velünk, ha nagyon szükségünk van rá, megnézzük, hogy tud-e segíteni, de én most azt gondolom, hogy a jelenlegi állapotában nem elvárható tőle, hogy valódi erősítésként szálljon be.

Győri sérüléshullám
A szombaton bemutatkozó címvédő átlövőjét, a válogatott Fehéroroszország elleni Európa-bajnoki selejtezőjén megsérülő Tomori Zsuzsannát szerdán megműtötték, esetében dr. Balogh Péter csapatorvos szerint 4-6 hétnyi rehabilitációs idővel lehet számolni. Hasonló időre válik harcképtelenné az a Jana Knedlikova is, aki a keddi edzésen a vádlija belső oldalán izomszakadást szenvedett, ugyanakkor öröm az ürömben, hogy a jobbszélsőnek nem kell kés alá feküdnie. A Tomorihoz hasonlóan térdsérülés után lábadozó Anne Mette Hansen továbbra sem bevethető, az NB I-es szezon elejét kihagyó Kari Aalvik Grimsbö és a mandulaműtét miatt hiányzó Cornelia Nycke Groot viszont már felépült.

Magyarok a tévében:

Péntek

Vardar–FTC 19.00 (tv.: Sport1)

Szombat

Győr–Midtjylland 19.30 (tv.: Sport1)

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!