Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kórházi takarítás: piszkos üzlet

Népszava|2017. okt 5. 18:35
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József/Népszava

Évek óta a közbeszerzési szabályok kijátszásával alkalmaz takarítócéget az Egyesített Szent István és Szent László kórház – állította Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. 

Mint azt sajtótájékoztatóján elmondta, a főváros egyik legnagyobb kórházában 2004 óta közbeszerzés nélkül takarít a P.Dussmann Kft. A politikus által összegyűjtött dokumentumok szerint a cég betegellátó osztályonként 6-8,5 millió forintért végezte a munkát.

Noha a munkadíj bőven meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, a versenyeztetés elmaradt. Ezt az Állami Számvevőszék is szóvá tette, ám hiába indított eljárást a hatóság, a közbeszerzési döntőbizottság az ügy „elévülésére” hivatkozva nem lépett az ügyben. Hadházy Ákos szerint furcsa, hogy az állam 13 év múltán vette csak észre, hogy a gigakórházban a közbeszerzési törvényt kijátszva takarítanak. Az pedig – tette hozzá – még különösebb, hogy mindezek után sem történik semmi.

Lapunk úgy tudja, hogy az elmúlt 13 évben többször is meghirdette az intézmény a közbeszerzést, ám az rendre eredménytelen lett. A pályázók ugyanis, köztük a P. Dussmann, rendre jóval nagyobb összegre adtak be ajánlatot, mint amennyi erre a feladatra a kórház rendelkezésére állt. Ezért jobb megoldás híján újra és újra meghosszabbították a cég szerződését.

Az eset kapcsán Ábrahám Júlia, az LMP elnökségi tagja és egészségügyi szakszóvivője arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben megkétszereződött a kórházi fertőzések száma. Szerinte az intézmények pénzhiány miatt nem tudnak megfelelő takarítást biztosítani, és emiatt lépnek át alapvető higiéniai előírásokat is. Mint mondta, az elmúlt hetekben napvilágra került elemzések szerint 21 ezer 900-ra emelkedett a kórházi fertőzések száma. Az intézmények a takarítást sem tudják hozzáértőkkel végeztetni, vagy éppen az egyszer használatos eszközöket kénytelenek újrahasznosítani.

D. A

Lájkoljon minket a Facebook-on is!