Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fegyver mindenekfelett?

Népszava|2017. okt 6. 05:40
[A+ A-]

Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban a jogos önvédelmet az alkotmány védi. A lakosság jelentős része ki is használja ezt a lehetőséget.

Az eddigi legtöbb, 59 áldozatot követelő Las Vegas-i tömegmészárlás nyomán ismét előtérbe került a kérdés, vajon helyes-e, hogy az amerikaiak könnyen juthatnak fegyverhez, és különösebb korlátozások nélkül lehetséges, hogy azokat otthonukban tartsák. Egy 2017-es felmérésben az amerikaiak 40 százaléka állította, hogy birtokol fegyvert, illetve olyan háztartásban él, ahol mások tartanak – írja a BBC a Pew Research Center felmérésére hivatkozva. Így nem csoda, hogy a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya ott a legmagasabb a fejlett világban: 2016-ban 64 százalék volt, ez 11 000 ember halálát jelenti. Összehasonlításként: ez az arány Kanadában 30,5 százalék, Angliában és Walesben 2015-ben együttesen volt 4,5 százalék. (Az FBI más statisztikát vezet azokról az esetekről, amelyet indokolt emberölésnek tart, azaz ha rendőrök vagy magánszemélyek bűnözőket lőnek le.)

Azt nehéz megállapítani a világon hány fegyver lehet magánkézben, de egy biztos, az USA 270 millióval magasan vezet az országok között, ami azt jelenti, 100 lakosra majdnem 90 jut. A cikk hivatkozik a Mother Jones magazin felmérésére is, amely szerint, 1982 óta több mint 90 tömeges lövöldözés történt az országban. 2012-ig négy vagy több áldozat, azóta három vagy több halott esetén számít egy eset tömeggyilkosságnak - ebbe nem veszik bele a fegyveres rablásokat és a bandaháborúkat -, mindazonáltal ezek áldozatainak a száma csak kis töredéke a teljesnek. 2014-ben 1008 gyilkosság áldozataként esett ember közül tizennégyen haltak meg tömeges lövöldözésben. Hozzá kell ehhez még azt is venni, hogy az öngyilkosságok majdnem felét is lőfegyverrel követték el abban az évben az USA-ban, 21 386-ot. Ez a magas szám egyre növekszik és egyértelműen összefüggésbe hozható az otthon tartott nagy mennyiségű fegyverrel.

Az utóbbi hatvan évben alapvetően megváltozott az amerikaiak hozzáállása a fegyvertartás engedélyezéséhez. A Gallup felmérése szerint, azoknak az aránya, akik inkább ellenzik a tartás korlátozását 37 százalékról mintegy 77-re nőtt, miközben a korlátozás támogatóinak aránya 60-ról csaknem 22 százalékra csökkent, majdnem egy százaléknak nincs véleménye. A republikánus és demokrata képviselők nagyjából egyenlő arányban értettek egyet abban, hogy mentális kihívásokkal küszködők, „megfigyelés” alatt állók ne kaphassanak engedélyt. Viszont több mint kétszer annyi republikánus, mint demokrata értett abban egyet, hogy több helyen, köztük iskolákban egyetemeken is lehessen rejtetten fegyvert viselni. A korlátozás legfőbb ellenzője a Nemzeti Lőfegyver Társaság (NRA), érvelésük szerint, több puska biztonságosabbá teszi az országot. A fegyvertartók egyötöde tagja a társaságnak, túlnyomó többségük republikánusok felé hajlik. A szervezet hivatalosan 3 millió dollárt költ évente arra, hogy befolyásolja a fegyvertartással kapcsolatos politikát, de emellett még több milliót szán arra, hogy a törvényhozók mellett olyan politikusjelöltek választási kampányát támogassa, akik ellenzik a fegyverkorlátozást.

S miközben Amerika gyászol, azért folytatja megszokott életét. A vasárnapi vérfürdő után Las Vegas már a hétvégi fegyver kiállításra készül, azt nem halasztották el...

Harc
A korábbi törvényhozó, a 6 éve egy arizonai merényletben fejbe lőtt, de csodával határos módon felépült Gabrielle Giffords kijelentette, ,,itt az ideje, hogy összefogjunk és felelősséget vállaljunk. Demokraták és republikánusok, mindenki! Soha nem adhatjuk fel a harcot. Küzdeni, küzdeni és küzdeni kell ezért” – mondta.

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!