Előző
Következő
új cikk

Külföld

Theresa May beszéde - A brit sajtó kíméletlen

Népszava|2017. okt 6. 05:32
[A+ A-]

A címlapírók ölébe hullott a szerencse Theresa May szerda déli elátkozott kongresszusi záróbeszédével. Amint erről lapunk is beszámolt, a kormányfő “élete egyik legfontosabb felszólalásaként” beharangozott eseményt a brit kormányfő ismételt köhögőrohamai, hangjának fokozódó elvesztése, egy a pódiumhoz zavartalanul eljutó humorista ízléstelen tréfája, végül a Konzervatív Párt kongresszusi szlogenjét tartalmazó háttér-elem betűinek folyamatos lepotyogása tette élvezhetetlenné, sőt követhetetlenné.

Bár ezek a szerencsétlen véletlenek külön-külön bárkivel bárhol előfordulhatnak, az a tény, hogy ez az amúgy is lényegében hosszú felmondási idejét töltő tory vezetővel történt meg, azt jelzi, Theresa Maynek semmi sem sikerül. A konzervatív lapok közül a The Times címoldalán “Utolsó figyelmeztetés a zűrzavar után”, a The Daily Telegraph-én “Peches May tragikomikus fellépése”, a The Sun-én hiányzó betűk látványa mellett “A kormányfő rémálma” felirat szerepel. Természetesen nem kegyesebb a baloldali média sem. A The Guardian “Köhögés és köpködés – May brit álma lidércnyomássá változik” címmel jelent meg.

Bár a kormány tagjai a beszéd idején és után is látszólag testületileg kiálltak a hősiesen kitartó, fegyelmezett és elszánt Theresa May mellett, a háttérből több konzervatív parlamenti képviselő is figyelmeztette, hogy “egy válságra van a kijárattól”. Megkezdődött a bűnbakok keresése is. Vitathatatlanul hibát követett el a biztonsági személyzet, amikor nem akadályozta meg a kormányfő “felmondó levelét” átadó Simon Brodkin trükkjét. Utólag úgy látszik, nem kellett volna takarékoskodni az eseményszervezőkön sem. A régi bevált, belső csapat talán működőképes színpadi berendezést tudott volna produkálni. A legfőbb bűnösnek, ha csak közvetve is, Boris Johnson külügyminiszter látszik, aki a konferencia előtt kétszer is nyilvánosságra hozta saját Brexit vízióját, ellehetetlenítve Theresa May tervét, hogy az éves tanácskozáson átfogó belpolitikai programot terjeszthessen elő, visszavéve a kezdeményezést a magabiztos Munkáspárttól. A balul sikerült konferencia után úgy tűnik, a parlament jövő héten folytatódó ülésszaka újabb alkalmat ad a tory honatyáknak, hogy felülvizsgálják Theresa May alkalmasságát a kormányfői tisztségre.

R.Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!