Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katalónia - Lépés a kárhozat útján

Népszava|2017. okt 6. 05:35
[A+ A-]

Fotó: AFP/Guillaume Pinon/NurPhoto

A spanyol kormány a vasárnapi referendum óta először tett konkrét lépést arra, hogy megakadályozza a függetlenség kikiáltását.

Fotó: AFP/Javier Luengo

Fotó: AFP/Javier Luengo

A katalán vezetőnek mihamarabb vissza kell térnie a törvény által kikövezett útra, és fel kell adnia függetlenségi törekvéseit, ha nem akar nagyobb bajt – nyilatkozta a spanyol miniszterelnök. Mariano Rajoy az Efe hírügynökségnek reagált Carles Puigdemont előző esti beszédére, amelyben a katalán politikus megismételte: végigmennek a megkezdett úton. Ezzel korábbi kijelentésére utalhatott, miszerint a jövő héten kikiáltják a függetlenséget.

Szerda esti, javarészt katalán nyelven tartott beszédében az egykori újságíró többek között a vasárnapi népszavazáson tapasztalt erőszak miatt is támadta a spanyol kormányt. Egyúttal csalódásának adott hangot, amiért VI. Fülöp király a hagyományokat felrúgva kedd este állást foglalt – természetesen a madridi kormány mellett – a konfliktusban. Az 54 éves politikus megismételte, hogy szívesen venné, ha közvetítőn keresztül tárgyalhatna Madriddal. A központi kormány azonban hallani sem akar dialógusról, míg Puigdemont „vissza nem tér a törvényes keretek közé".

Katalóniában mindeközben állandósult a bizonytalanság, a megosztottság. Az El País beszámolója szerint ez a két érzés az uralkodó a katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra berkein belül is. Sokan úgy vélik, kihasználták őket – különösen a katalán rendőrfőnök, Josep Lluís Trapero, akinek zendülés bűncselekménye miatt kell vallomást tennie a spanyol központi büntetőbíróságon –, és el is árulta őket a katalán vezetés, amely „zsákutcába vezeti” az egész régiót. Mások azonban rendkívül büszkék arra, hogy ilyen időkben a katalán rendőrség kötelékéhez tartozhatnak.

Bekeményítettek
A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön délután azonnali hatállyal felfüggesztette a katalán parlament hétfőre tervezett ülését. Így próbálja megakadályozni a függetlenség egyoldalú kikiáltását. A katalán vezetés szerdán jelentette be, hogy a hétfői parlamenti ülésen megtárgyalják a függetlenségi népszavazás eredményeit és hatását. A várakozásoknak megfelelően akkor kiáltották volna ki Katalónia függetlenségét, ám egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a katalán válasz.

„Az a szomorú érzés uralkodik itt, hogy az elsők, akik elbuknak, azok a katalán rendőrök leszek” – nyilatkozta egy névtelenséget kérő forrás, arra utalva, hogy többen is Trapero sorsára juthatnak. Jelenleg is vizsgálat folyik azzal kapcsolatban, hogy a helyi rendőrség szembement-e a legfelsőbb bíróság utasításával a népszavazás idején tanúsított „passzív” viselkedéssel, hiszen a szavazóhelyiségeket az esetek többségében a Madridból odavezényelt rohamrendőrök ürítették ki, olykor brutális módszerekkel. A katalán rendőrök közül azonban többen is azt nyilatkozták: tehetetlenek voltak, hiszen – a legfelsőbb bíróság utasításával szemben – a rendőrfőnök is megparancsolta, hogy nem avatkozhatnak be, csak abban az esetben, ha egy civilt vagy másik rendőrt támadás ér. „Ráléptünk a kárhozat útjára” – írta le a helyzetet egy katalán rendőr.

Mentorától kapott pofont Rajoy
José María Aznar volt kormányfő, a jelenlegi miniszterelnök, Mariano Rajoy egykori mentora keményen nekiment a kormánynak csütörtöki nyilatkozatában, amelyben leszögezte: több hibát már nem követhetnek el Katalóniában. Azzal vádolta a néppárti miniszterelnököt, hogy nem megfelelően kezelte a krízist, majd jó tanácsként azt javasolta: ha a továbbiakban sem tud megküzdeni a helyzettel, írjon ki választásokat, hogy a spanyol megválaszthassák azt, aki megbirkózik a válsággal.

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!