Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem félnek a populistáktól Németországban

Népszava|2017. okt 6. 05:36
[A+ A-]

A németek többsége nem lát nagy veszélyt abban, hogy a jobboldali populista Alternatíva (AfD) 92 képviselői helyet szerzett az új német parlamentben. A YouGov felmérése szerint csak egy kisebbség, 27 százalék véli úgy, hogy a szélsőségesek képesek lesznek gyökeret verni a Bundestagban. A megkérdezettek 54 százaléka ezzel szemben úgy látja, hogy a párt hamar kiesik a parlamentből. A lelkiismeretvizsgálat azután indult, hogy a szeptember 24-i választáson a párt a voksok több mint 12 százalékával végzett.

Az AfD az új törvényhozásban a harmadik legnagyobb frakciót mondhatja majd magáénak az uniópártok és a szociáldemokraták után. Az eltelt hatvan évben csak két pártnak sikerült bekerülnie a törvényhozásba viszonylag friss erőként a tradicionális tömörülések mellé: 1983-ban a Zöldeknek és 1990-ben az Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódpártjának, az időközben Balpártra átnevezett PDS-nek. Mindkettő a német parlament állandó tagja lett.

Az AfD szavazóinak meggyőződése, hogy ez az Alternatívának is sikerül majd, a megkérdezettek kétharmada látja így. Ugyanakkor a CDU támogatóinak csak 19, a szociáldemokrata szavazóknak pedig csak 18 százaléka véli, hogy az AfD huzamosabb ideig is Németország fontos parlamenti pártja marad.

Az AfD 92 parlamenti képviselője tegnap tartotta harmadik frakcióülését. Frauke Petry volt pártelnök múlt héten bejelentette: nemcsak a képviselőcsoport tagja nem lesz, a pártból is kilép. Szakértők szerint ez az első jele annak, hogy idővel széteshet a populista politikai erő.

Az AfD szereplése az uniópártok irányvonalára is hatást gyakorolhat. A CDU és a CSU több politikusa is annak a véleményének adott hangot, hogy az uniópártoknak az eddiginél jobboldalibb politikát kell folytatniuk. Angela Merkel és a hozzá közel álló politikusok azonban egyöntetűen elutasítják a felvetést. A CDU frakcióvezetője, Volker Kauder a Passauer Neue Presse című lapban kijelentette, a párt a következő választásokat is centrista politikájával fogja megnyerni. Mint fogalmazott, az uniópártoknak foglalkozniuk kell az emberek gondjaival, s meg kell próbálniuk megoldani azokat. „Nem az a kérdés, balra vagy jobbra forduljunk-e. Ilyen elméleti viták egyáltalán nem segítenek minket és nem szolgálják az emberek érdekeit sem” - szögezte le. Horst Seehofer, a keresztényszociális CSU elnöke, bajor miniszterelnök mellett a CDU keletnémet miniszterelnökei követelték, váljon Merkel pártja „konzervatívabbá”. Kauder azonban úgy vélte, az uniópártok dűlőre jutnak a vitás kérdésekben, így a menekültválságot érintő témákban is.

Az új német parlament október 24-én tartja alakuló ülését.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!