Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Már Paks 3-ról álmodnak

Népszava|2017. okt 6. 05:22
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

Már nem Paks 2 építését kellene mérlegelni, hanem újabb blokkok tervezését - jelentette ki Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tegnapi konferenciáján, megkerülhetetlennek nevezve a paksi bővítést. 

Meglepő kijelentését adatokkal is igyekezett alátámasztani. Felidézte, hogy a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító az elöregedő erőművek leállása miatt 2030-ra mintegy 5000 megawatt teljesítményhiányt prognosztizál. Azzal is példálózott, hogy a magyar villamosenergia-ellátás 30-32 százalékát importból fedezik, de idén januárban a rendkívüli hideg miatt ez az arány 54 százalékra is felment. Ha ilyen helyzetben üzemzavar történik, az komolyan veszélyeztetheti a hazai ellátásbiztonságot - jelentette ki az MTI tudósítása szerint.

A Paks 2 beruházás a tervekhez képest késésben van az európai uniós eljárások elhúzódása miatt, ezért a csaknem 22 hónapos csúszást próbálják szervezéssel lerövidíteni. A jövő év közepén adják be a műszaki terveket az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely, ha mindent rendben talál, megadja a létesítési engedélyt, aminek a birtokában lehet a két új blokk építését megkezdeni. A tervek szerint 2018 januárjában hozzálátnak a felvonulási épületek kivitelezéséhez, a szükséges engedélyek beszerzése után pedig 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!