Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Dobó Kata filmet rendezhet, Andy Vajna jóvoltából

Népszava|2017. okt 6. 09:28
[A+ A-]

Dobó Kata, mint sorozatsztár. FOTÓ: Tóth Gergő

Andy Vajna egykori élettársa, Dobó Kata életében nem rendezett filmet, de a magyar állam jóvoltából nemsokára megpróbálhatja – írja a 444.hu. Vajna Tímea üzlettársa lehet a producer, aki szintén soha nem gyártott filmet. Idén egyetlen filmkönyv sem kapott annyi pénzt fejlesztésre, mint a Kölcsönlakás című színdarab átirata, aminek filmesítési jogaiért Andy Vajna személyesen járt el.

A Magyar Nemzeti Filmalap idén Sárosi Mónika producer Kölcsönlakás című vígjátékának könyvére adta a legnagyobb fejlesztési támogatást: a döntőbizottsága összesen 10,5 millió forintot szavazott meg a színdarab szövegének átírására.

A produkció előkészítését ismerők szerint a Kölcsönlakás Dobó Katához és Vajna Tímeához hasonlóan „Andy szívügyének számít”, és Vajna a Pappa pia vegyes fogadtatása után szeretné megmutatni a közvéleménynek: tud ennél jobbat is, ha nem kell a kulisszák mögött viaskodnia, mint történt az a rendező Csupó Gáborral.

Áprilisban a Filmalap döntőbizottsága, élén Andy Vajnával, meg is adta a rekordösszegű fejlesztési támogatást a producernek, pedig a pályázatra kijelölt Sárosi Mónika Krisztinának produceri végzettsége nincs, korábban soha nem készített nagyjátékfilmet, igaz, kétségtelenül jó kapcsolatai vannak a Filmalap és a Fidesz környékén.

A támogatási szabályzat előírja, hogy „megfelelő referenciával rendelkező producer” nyújthat be pályázatot, azaz vagy diploma kell, vagy a pályázónak legalább egy Magyarországon moziban bemutatott egész estés film létrehozásában részt kellett vennie producerként.

Sárosi azért került képbe, mert kifejezetten baráti kötelékben áll a Vajna családdal, legértékesebb üzleti kapcsolata is Vajna Tímeához fűzi: társtulajdonos a szépségversenyeket bonyolító Universe Management Kft.-ben, és övé az a Sensation Event&Congress Kft. is, ami Vajna Tímea fellépéseit és rendezvényeit szervezi.

Nem világos, hogy Dobó Kata milyen minőségben rendez majd, mert a pályázati előírások alapján ezt nem tehetné meg: se rendezői diplomája, se tapasztalata nincs a téren.

A forgatókönyv egyelőre nincs kész, így az előkészítési pályázatot sem nyújtotta be a gyártó cég, de nehéz elképzelni, hogy a projekt ne kapja meg a kért támogatást.

Jogosan zavarja a filmszakmában dolgozókat, ha Vajna saját filmgyártó cégeként tekint a Filmalapra, hozzáértés helyett pedig magánéleti viszonyai és személyes ambíciói határozzák meg, ki ülhet rendezői székbe.


Ha megkapja a támogatást, Dobó és Sárosi filmje biztosan több százmilliós apanázsra számíthat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!