Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Szereted a miniszterelnököt?" - Kártya gyerekeknek

Népszava|2017. okt 7. 05:08
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

 Politikai kérdések is szerepelnek egy kiskorúaknak szánt társasjátékban. Gyarmathy Éva pszichológus szerint ez elfogadhatatlan.

Tudod a miniszterelnök nevét? Tudod, melyik párthoz tartozik? Szereted a miniszterelnököt? Elmész szavazni? - csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyek az Igen? Nem? Egyik sem! nevű társasjáték egyik kártyáján szerepelnek. A játékot bármelyik magyarországi játékboltban meg lehet vásárolni, a dobozon található jelzés szerint hétéves kor felett ajánlják. Több webshopon azonban a 4-10 éves gyerekeknek szóló játékok között szerepel.

A játékszabályzat szerint a cél az, hogy a kérdező rávegye a válaszadót az igen vagy a nem szó kimondására, ám amikor őt kérdezik, kerülnie kell ezeknek a szavaknak a használatát. Noha mind a szabályzatban, mind a kártyákon több helyesírási hibát találni, a legaggasztóbbak mégis az egyes lapokon fellelhető kérdések. A politikai tartalom mellett olyan, sztereotípiákat erősítő kérdések is megtalálhatóak, mint hogy ,,A fiúk jobban tudnak autóval parkolni. Ugye?"

A játék hazai forgalmazója, a Kensho Kft. megkeresésünkre közölte: a játék több éve forgalomban van Magyarországon, ám eddig senki sem jelezte, hogy problémája lenne valamelyik kártyával, ahogy a kft.-nél sem merült fel semmiféle "szélsőséges" gondolat. "Egyszerű társasjáték, amelyet nézettől, vallástól, bőrszíntől függetlenül reméljük, minden vásárlónk örömmel játszik, kiszakadva a hétköznapok verklijéből" - írták. Hangsúlyozták: a játéknak nincs felső korhatára, ellenben a dobozban két kártyapakli található: az egyik a "kisebbeknek", a másik "nagyobbaknak" szól - a kérdéses kártya utóbbiban található. Hozzátették: a játék gyártója a belga Megableu cég, a kft.-nél az eredeti kártyákon lévő kérdéseket fordították le.

- Ha ez valóban így van, Belgiumban is nagy bajok vannak - mondta lapunknak Gyarmathy Éva. A nevelés-lélektani szakpszichológus szerint a "Szereted a miniszterelnököt?" kérdés már majdhogynem politizálásnak számít, de nem csak ezért aggályos. - Azt sugallja, hogy a racionalitás helyett érzelmi szinten kell a politikához viszonyulnunk, holott ez abszolút helytelen, akkor is, ha sokan így tesznek. Miért kellene szeretni egy miniszterelnököt? Az emberek többsége nem ismeri személyesen. Szeresse a családja. A választópolgároknak racionális megfontolásokkal kellene dönteniük - fogalmazott a szakértő.

Annak ellenére, hogy a választójogi korhatár 18 év, lenne mód a gyerekek, kamaszok ilyen irányú ismereteinek szélesítésére, ám ez nem az. Gyarmathy Éva szerint egy társasjátékot egyáltalán nem kellene politikával terhelni. - Ha ismeretszintű a kérdés, vagyis arra kérdez rá, a játékos tudja-e, hogy hívják a miniszterelnököt, ez még rendben lenne. A kártyán szereplő kérdések elfogadhatatlanok - mondta.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!