Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Tesztelik az univerzális influenzaoltást

Népszava|2017. okt 7. 05:11
[A+ A-]

Illusztráció/AFP

Túljutott a klinikai tesztek első fázisán egy univerzális influenzaoltás.

A vakcinát kétéves vizsgálattal, több mint kétezer résztvevővel tesztelik. Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézete és a Vaccitech biotechnológiai cég kutatóinak oltóanyaga azért univerzális, mert az vírus összes törzse ellen felveszi a harcot. A jelenlegi védőoltásokat évről évre megváltoztatják, hogy az adott időszakban fertőző vírustörzsekhez igazítsák. Ezek az oltások nem mindig védik egyformán jól a beoltottakat, különösen a gyengébb immunrendszerű idős embereket.

Az új oltóanyag a vírus felszínén található fehérjék helyett a belsejében lévőket használja. A felszíni fehérjék gombostűként állnak ki a vírusból és folyton változnak, míg a belsejében lévők állandóak.

Az új vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy a vírusölő T-limfocita nevű immunsejteket hozza működésbe ahelyett, hogy ellenanyag termelését váltaná ki.

Az oltóanyag biztonságát már korábban tesztelték, a tesztek középső szakaszához ebben a szezonban legalább 500 brit önkéntest toboroznak. A végső szakasz a 2018-19-es szezonban lesz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!