Előző
Következő
új cikk

Külföld

Sorsdöntő hét előtt Katalóniában

Népszava|2017. okt 9. 05:35
[A+ A-]

Fotó: AFP/Nicolas Carvalho Ochoa

Ezrek vonultak utcára Spanyolország-szerte a hétvégén, hogy a központi kormány és Katalónia közti párbeszéd mellett demonstráljanak. A fehérbe öltözött, zászlókat szándékosan hanyagoló tüntetők arra kérték a függetlenség kikiáltását tervező katalán kormányt és az ezt mindenáron megakadályozni próbáló madridi vezetést, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és kezdjenek dialógust. Egy héttel az alkotmány által felfüggesztett, így illegálisnak nyilvánított függetlenségi referendum után azonban az érintett felek egy lépést sem tettek ebbe az irányba, így továbbra is bizonytalan, hogy miképp alakul a válság.

„A kormány meg fogja akadályozni a függetlenség bárminemű kikiáltását” – nyilatkozta Mariano Rajoy néppárti kormányfő az El País napilapnak adott exkluzív interjújában. Nem ment bele a részletekbe, de a kormány korábban azt sem zárta ki, hogy élesítik az alkotmány 155. cikkelyét, vagyis felfüggesztik a régió önrendelkezését. A szombaton, késő este publikált videointerjúban a miniszterelnök leszögezte, hogy „Spanyolország még nagyon hosszú ideig Spanyolország marad”.

Rajoy három nappal azelőtt nyilatkozott a lapnak, hogy Carles Puigdemont katalán vezető felszólal a regionális parlamentben. Elvileg hétfőn kellett volna ennek megtörténnie, de a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a hét első napjára tervezett parlamenti ülést. A testület így akarta megakadályozni, hogy az október 1-jei függetlenségi népszavazás eredményeinek értékelése után Puigdemont kikiáltsa a függetlenséget. Egyelőre nem tudni, hogy erre kedden sor kerül-e, spanyol sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy az utolsó pillanatban módosítják a napirendi pontokat, és határozatot terjesztenek be a függetlenség kikiáltásáról. Mariano Rajoy arra kérte a „mérsékelt”, „tárgyalásra hajlandó” katalán erőket, hogy azonnali hatállyal határolódjanak el a „szélsőséges, radikális” függetlenségpártiaktól.

Nehéz megmondani, hogy mennyire egységesek a katalán erők, az utóbbi napok történései alaposan felforgatták a korábbi elképzeléseket. Az mindenesetre nagy pofon Puigdemontnak, hogy előde, Artur Mas a Financial Timesnak azt nyilatkozta: a 7,5 milliós autonóm régió még nem áll készen az „igazi függetlenségre”, az ott működő vállalatok ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a vezetésre, hogy álljon el az elszakadási tervektől. Mas hozzátette, Katalónia kivívta magának a jogot, hogy független legyen, ám a vezetés jelenleg megosztott a tekintetben, hogy most jött-e el ennek az ideje.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!