Előző
Következő
új cikk

Külföld

May előremenekül

Népszava|2017. okt 9. 05:40
[A+ A-]

Fotó: AFP/Tolga Akmen

A kormányfő túlélte a volt pártelnök elfuserált puccsát, a kérdés mégis változatlanul úgy szól, meg tudja- e őrizni hatalmát karácsonyig?

Valóságos csoda, hogy vasárnap még mindig Theresa May-nek hívják Nagy-Britannia miniszterelnökét. A kormány szétforgácsolódása, a Konzervatív Párt négynapos manchesteri konferenciáját jellemző stratégia- és fantáziahiány, a pártvezető-kormányfő káoszba torkollott programbeszéde, majd a volt pártelnök, Grant Schapps által szervezett, harminc képviselő támogatását élvező összeesküvés után May megismételheti kedvenc mondását: “Semmi nem változott”.

Theresa May számára elkerülhetetlen a kormány átalakítása. A The Sunday Times értesülése szerint csütörtök este legalább három kabinetminiszter vitatta meg May leváltásának lehetőségeit, sőt egy negyedik a lap tudomására is hozta ezt a tervet. Meggyőződésük, hogy sem a Brexit, sem a belpolitika terén nincs előrehaladás, nem látszik, hogy May uralná a helyzetet. Ahogy a kiszivárogtató politikus fogalmazott, „szerda óta nincs kilátás arra, hogy a kormányfő vezetésével vágjon bele a párt a következő (2022-es) választási kampányba”. Nem elég, hogy a kabinet fele szeretné két éven belül kormányon kívül látni, de még férje, Philip is aggodalmát fejezte May testi-idegi állapota miatt.

A baloldalhoz közel álló The Observer vasárnapi hírlap is úgy tudja, nagy nyomás nehezedik May asszonyra, hogy még ebben a hónapban, a Brexit-tárgyalások következő fordulója után hajtsa végre a kormány átalakítását. Az újság által az Opinium közvélemény-kutatótól rendelt felmérés szerint Jeremy Corbyn 2015-ös váratlan megválasztása óta először tartják az emberek megosztottabbnak a Konzervatív Pártot, mint a Munkáspártot. A konferencia-idény kezdete óta az addigi 40 százalékkal szemben most a megkérdezettek 47 százaléka látja így a helyzetet, míg a korábbi 48 százalékról 42 százalékra esett vissza a Labour-megosztottságot érzékelők száma.

John Major volt kormányfő a miniszterelnöki tisztségre pályázó Boris Johnson külügyminiszterre gondolva kíméletlenül bírálta néhány konzervatív vezető “önző, hűtlen magatartását”. Theresa May egy interjúban nem árulta el, mi a terve Boris Johnsonnal, de biztosította a közvéleményt afelől, hogy “nem riad vissza a kihívásoktól”. A hétvégét Olaszországban töltő Johnson a tory képviselők WhatsApp csoportjának küldött felhívásában a kormányfő melletti kiállásra biztatott.

Pánik a brit fővárosban
Szombat délután három és fél órán keresztül ismét félelem és pánik uralta London városközpontját. Az egyik legforgalmasabb kereszteződésben, a Viktória és Albert Múzeum előtt egy Toyota Prius márkájú magántaxi vezetője elvesztette uralmát autója felett és belehajtott az Exhibition Roadon közlekedő gyalogosokba. Tizenegyen sérültek meg, közülük kilencen igényeltek fej- és lábsérüléseik miatt kórházi kezelést. Az év eddigi öt nagy-britanniai terrorakciója után nem lehet hibáztatni sem a szerencsétlen sofőrt azonnal a földbe döngölő múzeumi biztonsági őröket, sem a futásnak eredt sokszáz járókelőt, sem a gyorsan a helyszínre érkezett rendőrség eltúlzott beavatkozását.
A baleset helyszíne körül több száz méteres kordont állítottak fel, lezárták a South Kensington metróállomást, becsukták a környékbeli boltokat és étkezőhelyeket, a múzeumokba nem engedtek be új látogatókat, helikopterek, rendőrségi- és mentőautók zaja törte meg a csendet. Este 6 óra körül érkezett csak meg a Metropolitan Police megnyugtató közleménye, mely szerint az incidens közlekedési baleset, nem terrorista merénylet volt. A túlreagálás hűen érzékeltette a hatóságok és a londoniak pattanásig feszült hangulatát.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!