Előző
Következő
új cikk

Külföld

Merkel az FDP-vel és a Zöldekkel tárgyal

Népszava|2017. okt 9. 05:33
[A+ A-]

Angela Merkel szombaton hivatalosan is bejelentette, hogy úgynevezett Jamaica koalíciót kíván létrehozni a liberális FDP, valamint a Zöldek kormányzati részvételével. A kancellár Drezdában, a másik uniópárt, a CSU ifjúsági szervezetének rendezvényén kijelentette, nehéz tárgyalásokra van kilátás, de arra törekszik, hogy felelős kormány jöjjön létre. A koalíciós szerződésről a CDU rendkívüli kongresszusán születik majd döntés.

Merkel ígéretet tett arra saját pártjának, hogy részletesen elemzik a váratlanul rossz választási eredmény okát. Bár az uniópártok megnyerték a szeptember 24-én megrendezett német választást, 32,9 százalékkal, ez mintegy nyolc százalékos visszaesés a 2013-as szerepléshez képest, ráadásul még röviddel a voksolás előtt is ennél sokkal jobb eredményt jövendöltek a CDU/CSU számára. A kancellár ugyanakkor azt közölte, továbbra is harcolni fognak azokért a választókért, akik a voksoláson nem a CDU, illetve a CSU neve mellé tették az ikszet.

Merkel vasárnap ült tárgyalóasztalhoz Horst Seehoferrel, a CSU elnökével, hogy közös nevezőre jussanak a vitás kérdésekben a koalíciós tárgyalások megkezdése előtt. A két párt közötti legvitatottabb kérdés a keresztényszociálisok azon követelése, amely szerint felső határban kell meghatározni, hány menekültet engedhessenek be Németország területére. Alexander Dobrindt, a CSU képviselőcsoportjának vezetője visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a CSU egyre kevésbé követeli e feltétel teljesülését. Az FDP és a Zöldek is elutasítják a felső határ bevezetését.

Jürgen Trittin, a Zöldek koalíciós főtárgyalója kétkedését fejtette ki egy Jamaica-koalíció létrejötte kapcsán. Szerinte az uniópártok a gyenge választási eredmény után láthatóan képtelenek a gyümölcsöző tárgyalásokra. A menekültekre kivetett felső határral kapcsolatban pedig úgy foglalt állást, hogy ezzel megsértenék a német alkotmányt, ezért erre egyértelműen nemet mondanak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!