Előző
Következő
új cikk

Külföld

Amnesty: azonnal engedjék el a barátainkat!

nepszava.hu|2017. okt 9. 11:38
[A+ A-]

Elkészült az ügyész a 11 bebörtönzött jogvédő, köztük Idil Esernek, az Amnesty török igazgatójának és Taner Kiliçnek, az Amnesty törökországi elnökének ügyében a vádirattal. A vádhatóság 16 évig terjedő büntetést kér a vádlottakra terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetése miatt - emlékeztet a jogvédő szervezet közleményében.

A felháborító vádirat egyetlen bizonyítékot sem tartalmaz, ehelyett a már korábban megismert abszurd és nevetséges vádakat ismételgeti Törökország legismertebb jogvédői ellen” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

„Ezek a bátor civilek hónapok óta senyvednek börtönben, mert hisznek az emberi jogokban. Minden egyes rács mögött töltött nap elképesztően igazságtalan. A vádirat nem más mint ízléstelen lejáratás és hazugságok keveréke, valójában a török igazságügyi rendszer jelenlegi állapotának egyik szimbóluma. A bíróságnak teljes egészében el kell utasítania azt, és azonnal szabadon kell engednie a barátainkat és kollégáinkat” - olvasható a közleményben, amiben arra emlékeztetnek: október 12-én lesz 100 napja, hogy Idil Esert és kilenc társát letartóztatták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!