Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rohingya menekültgyerekek fulladtak vízbe

nepszava.hu|2017. okt 9. 16:38
[A+ A-]

INDRANIL MUKHERJEE / AFP

Több mint 100 emberrel a fedélzetén elsüllyedt egy Mianmarból menekülő rohingyákat szállító hajó a Bengáli-öbölben. Legalább 12-en meghaltak, sokan eltűntek. Az előkerült holttestek közül 10 gyermeké volt - tudósít az Euronews.

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingya menekült el augusztus vége óta Bangladesbe. Hat hete a rohingya felkelők rendőrörsöket és laktanyákat támadtak meg. Válaszul a mianmari hadsereg tisztogató akcióba kezdett Arakán államban, ahol mintegy egymillió rohingya élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, miután a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.

Egy bangladesi önkéntes felkészíti a temetésre a menekültek holttestét - 2017 október 9-én - Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Egy bangladesi önkéntes felkészíti a temetésre a menekültek holttestét - 2017 október 9-én - Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP

A rendkívül szegény Banglades a világ egyik legnagyobb menekülttáborát építi fel nekik a határ közelében, Cox’s Bazaar mellett. A bangladesi miniszterelnök szerint a mianmari kormány az etnikai tisztogatás mellett szándékosan feszültséget szít a két ország között. Az ENSZ is bírálta a mianmari vezetést, amiért nem engedik be a segélyszervezeteket az országba, így a humanitárius segítség nem jut el a rohingyákhoz. Közben Aun Szan Szu Kji, a Nobel-békedíjas, Szaharov-díjas de facto kormányfő nem tesz semmit. Amikor mégis megnyilvánul azt mondja, mindkét oldalon történt erőszak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!