Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nő a radioaktivitás Európa fölött

Népszava|2017. okt 10. 05:39
[A+ A-]

Fotó: AFP/Ted Aljibe

Napok óta tartó, enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek Európa fölött német meteorológusok - írta az Index. Az esetről a német és az osztrák sajtó számolt be először, lapinformációk szerint a két állam hatóságai már felvették a kapcsolatot orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát, illetve, hogy megbízható adatokat kapjanak annak mértékéről.

Elsőként az osztrák meteorológiai állomások figyeltek fel a változásra, méréseiket később a sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Kiderült: a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége. Az Index azt írja, a szennyeződés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre. Ugyanakkor azt, hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzó anyag, egyelőre nem tudják a szakemberek, csak az biztos, hogy nem atomerőművi balesetről lehet szó. Szakemberek jelenleg úgy vélik, az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp.

A szennyeződést Magyarországon is mérték. Zagyvai Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont csillebérci telephelyének sugárvédelmi megbízottja a portálnak azt mondta: óvatos becslés szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért 106Ru mennyiség, mint amennyit ugyanabban az időben Franciaországban mértek. Hozzánk a csóva vastagabb része juthatott, mivel közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz. A szakértő hangsúlyozta: a megnövekedett béta- és gammasugárzás ennek ellenére sem veszélyeztette a lakosságot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!