Előző
Következő
új cikk

Külföld

Véget ért a hét hónapos kormányalakítás

Népszava|2017. okt 10. 05:34
[A+ A-]

Fotó: AFP/Robin Utrecht/ANP

Hét hónappal a holland parlamenti választás után alakulhatott meg a holland kormánykoalíció. A két liberális és két konzervatív párt képviselői hétfő reggel, Hágában állapodtak meg a koalíciós szerződés részleteiről.

Nem siették el a pártok az új kabinet megalakítását: soha ilyen hosszú ideig nem tartott a folyamat az ország története során. Az eddigi csúcs 208 nap volt. A várakozásoknak megfelelően a kabinet vezető ereje a március közepén megrendezett voksolás győztese, a Mark Rutte miniszterelnök által vezetett liberális VVD lesz. Rutte harmadik kormányfői megbízatásának legfontosabb feladata a populisták visszaszorítása lesz. Ebben a kereszténydemokrata CDA, a baloldali liberális D66 és a kis Keresztény Egység segíti majd. Nem lesz könnyű kormányoznia, mert a négyes koalíció mindössze egyetlen fős többséggel kormányozhat. A koalíciós szerződést még a frakcióknak is meg kell szavazniuk. Az új kormányt várhatóan két hét múlva mutatják be.

A márciusi választáson komolyan fenyegetett a veszély, hogy Európában elsőként egy nyíltan szélsőséges párt nyer. A Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) azonban a vártnál rosszabbul szerepelt, s a VVD a jósoltnál nagyobb előnnyel nyert. Pedig még néhány héttel a voksolás előtt több közvélemény-kutató is a PVV-t látta az élen, 2016 decemberében például az egyes irodák azt jósolták, hogy a párt több mint tíz százalékkal utasítja maga mögé a VVD-t. A legrosszabb forgatókönyv nem vált valóra, így Wilders bejelentette: ellenzékbe vonul.

Az új koalíció csekély többsége azonban nem sok jót vetít előre, s azt is jelzi, hogy a populista veszély még messze nem múlt el. Hollandiában a kormányalakítást az is nehezíti, hogy a politikai paletta rendkívül szétforgácsolt: összesen 13 párt juttatott képviselőt a parlamentbe.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!