Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Búcsú Aradszky Lászlótól

Népszava|2017. okt 10. 05:46
[A+ A-]

Fotó: MTI/Zih Zsolt

Két és fél héttel 82. születésnapja után hirtelen elhunyt Aradszky László táncdalénekes.

Akik végigkísérték gazdag pályáját, most nemcsak a népszerű sztárt, hanem saját ifjúságukat is siratják. Azokat az éveket, amikor szinte társadalmi esemény volt egy-egy dalverseny (is) - általában az akkor egyeduralkodó Magyar Televízió közvetítésében -, s amelyeken Aradszky mindig sikerrel szerepelt. Már 1963-ban megosztott első helyezést ért el a Magyar Rádió Tessék választani! könnyűzenei versenyén a Még ide-oda húz a szív című dalával. Három évvel később viszont egyedül győzött az Isten véled édes Piroskám című dallal. Dobos Attila és Szenes Iván szerzeménye lett aztán a hazai hanglemezgyártás történetének első aranylemeze. Ez százezer eladott lemezt jelentett, de ez a szám végül 300 ezer példányban kelt el. Az 1967-es táncdalfesztiválon "csak" második helyezést ért el, de akkor előadott dala, az Annál az első ügyetlen csóknál is örökzöld lett azóta. Aztán a hetvenes években eltűnt a nyilvánosság elől, főleg külföldön koncertezett. Miután 1986-ban visszatért - az Újra itt vagyok című nagylemezzel - ismét nagyon népszerű lett. A következő évektől egészen napjainkig éltette az a nosztalgia, amely a hatvanas évek felé fordult.

Kortársa, kollégája és barátja, Koós János szerint aranyos ember volt, mindig jókedvű, mosolygós. Mint mondta, nem véletlen, hogy több mint ötven éven át nagyon sikeres tudott lenni ebben a szakmában. Az is összekapcsolta őket, hogy nagy futball-drukkerek voltak, természetesen fradisták és mindig játszottak az egykor hatalmas közönséget vonzó színészek-újságírók (SZUR) rangadókon.

Aradszky még szombat este is koncertezett, láthatóan semmi baja sem volt, de 24 órával később már nem élt. Ezentúl már csak felvételről hallgathatjuk számait, amelyek többségét Dobos Attilának, S. Nagy Istvánnak és Szenes Ivánnak köszönhette. Köztük volt - a már említetteken kívül - a Nemcsak a húszéveseké a világ, meg a Nem születtem grófnak és a Szomszédasszony, fütyülök a lányára. Mindegyik szövege tükrözi egy immár letűnt kor életérzéseit, de fülbemászó, könnyen megjegyezhető dallamuk miatt ma is hallgathatók. Nem utolsó sorban azért, mert előadójuk, Aradszky László pontosan tudta, hogyan lehet őket "eladni".

Aradszky a magyar popipar nagyjai közé emelkedett, s most már örökre helye is van ott.

Dalai halála után is éltetik.

S. Gy.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!