Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Borg/McEnroe - Ellenségből barát

Népszava|2017. okt 10. 05:45
[A+ A-]

Forrás: Company Hungary Kft.

A múlt héten mozikba került film két teniszsztár gyötrelmes felemelkedését, rivalizálását és egymásra találását mutatja be.

A 1980-as wimbledoni férfi egyéni döntőt ma is a sporttörténelem legnagyobb eseményei között tartják számon. A majdnem négy órán át tartó összecsapás a világ első számú teniszezője, az immár az ötödik wimbledoni bajnoki címére hajtó svéd Björn Borg és a világranglista második helyezettje, ám sem a nézők, sem sporttársai között nem túl népszerű, faragatlan, indulatos amerikai John McEnroe között zajlott.

A két fenomén látszólag tűz és víz volt – a tökéletes ellenpár révén pedig adott volt a lehetőség egy izgalmas sportfilmre. A rendezést a dán Janus Metzre bízták, aki korábban csak dokumentumfilmeket készített, így aztán nem csoda, hogy nem a látványra, hanem a karakterekre koncentrált. Metz a két ember drámáját állítja a film középpontjába.

Borg kezdetben szelídíthetetlen volt, látványos kirohanásokat rendezett a pályán, képtelen volt a szabályokat elfogadni, ezért fél évre el is tiltották a tenisztől. Tizenöt évesen, edzője válaszút elé állította „Egy feltétellel maradhatsz: ha soha többé semmilyen érzelmet nem mutatsz a pályán. Minden dühödet, haragodat vidd bele az ütéseidbe, a játékodba, és játssz úgy, mintha minden meccs egyetlen labdamenet lenne, amit meg kell nyerned.” Borg a Davis-kupában legyőzte a világranglista akkori 20. helyezettjét, Onny Parunt, és egyből világsztár lett, húszévesen már háromszoros Grand Slam-győztes volt.

Edzője hatására jégemberré változott, s apró rituálék tartották össze. Csakhogy mindennél jobban fél a vereségtől, a kiégés határán táncolt, legbelül kételyek gyötörték. Nem tudta elfogadni, hogy ne ő legyen a legjobb. 26 évesen fel is hagyott az élsporttal. McEnroe ellenben duzzadt az energiától és a nyerni akarástól – csak épp ritkán volt képes megőrizni a hidegvérét.

A Sverrir Gudnason által megformált Borg a filmben lényegesen nagyobb szerepet kapott, mint a McEnroe-t alakító Shia LaBeouf. A film a közepéig szépen építkezik, ám a karakterek vázlatosak maradnak: McEnroe-nál teljesen kibontatlan marad az elvadulás lélektani folyamata. Ráadásul a tenisz szerelmesei is csalódottak maradhatnak, hiszen a néha túlságosan is feszesre vágott mérkőzések képeiből nem jön át a játék sava-borsa. Mindez persze szükségszerű, hiszen nem túl valószínű, hogy a két főszereplő tényleg profi módon teniszezik. A baj sokkal inkább az, hogy nem találtak izgalmas képi megoldást a játék bemutatásához.

Az utolsó öt perc viszont szinte mindenért kárpótol, a szereplők másfél óra elteltével végre egymáshoz szólnak. Mint kiderül, nagyon is megértették egymást, mindössze annyiban különböztek, hogy amíg Borg magában elfojtotta a dühöt, addig McEnroe szabadjára engedte azt. A valóságban egyébként később életre szóló barátokká váltak: olyannyira, hogy Borg volt McEnroe esküvői tanúja.

Infó:

Borg/McEnroe

feliratos, svéd-dán-finn dráma

Rendező: Janus Metz Pedersen

Forgalmazó: A Company Hungary Kft.

Hálás téma
A sport mindig is remek filmalapanyag volt – íme, a Népszava kedvenc önéletrajzi jellegű filmjei az utóbbi tíz évből.
Foxcatcher (2014)
Az olimpiai bajnok birkózó-testvérpár, Mark és Dave Schultz meg az excentrikus milliárdos, John du Pont drámája letaglózó színészi alakításokkal (Steve Carell, Channing Tatum).
A szív bajnokai (2009)
Kicsit nyálas, kicsit túl amerikai, ám elmondhatatlanul emberi és szívmelengető film Michael Oher amerikaifutball-játékos szokatlan karrierjéről Sandra Bullock Oscar-díjas alakításával.
Hajsza a győzelemért (2013)
James Hunt és Niki Lauda vérre menő rivalizálása a Formula–1 aranykorából. Szex, motorzaj, rock & roll!
Pénzcsináló (2011)
Az Oakland baseball-csapatának megmentője nem a Billy Beane-t alakító Brad Pitt, hanem egy szemüveges számítógépguru. Tanulságos film a mai, statisztikákkal terhelt sportvilágban.
Az elátkozott Leeds United (2009)
Brian Clough edzőlegendává válásának története hamisítatlan szigetországi mezbe bújtatva: csak semmi finomkodás, kérem, angolok vagyunk! - Cs.A.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!