Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Elveket a karrierért

Népszava|2017. okt 10. 05:48
[A+ A-]

Fotó: Dömölky Dániel

Máté Gábor a bulvármédia működéséről rendezett egy kortárs brit darabot a Kamrában, de a felvetett kérdések jóval túl mutatnak ennél.

Ha egy rendezőt személyes indítékok vezetnek egy dráma színrevitelében az lehet jó jel. Máté Gábort felháborította ahogy elsősorban a bulvármédia bánt a színházával, ezért is nyúlt a harmincas éveiben járó Lucy Kirkwood Munkavégzés során nem biztonságos (Not Safe For Work) című művéhez. A darab két magazin, egy fiatal férfiaknak és egy középkorú nőknek szóló orgánum belső életébe kalauzolja a nézőt. De szerencsére abszolút nem érezhetjük belterjesnek a feldolgozást, mert sok égető általános morális problémát felvet.

A szerző bizonyos figurák megírását talán kissé elnagyolta, de a két magazin vezetőjének a személyiségéről nagyon plasztikus képet kapunk. Kocsis Gergely egy olyan férfit alakít, akinek főszerkesztőként semmi sem drága, eszköztárába gyakorlatilag bármi belefér. A beosztottjait kizsigereli a talpon maradásért, a pillanatnyi sikerért. Nincs gát, a sikerért bármit meg lehet tenni. És mivel egy másik magazin főszerkesztő nője hasonló pozícióban van nem tehet mást, mint hasonló eszközöket alkalmaz. Pelsőczy Réka bátran meg is mutatja, hogy egy főszerkesztőnek milyen módszereket kell alkalmaznia egy állásinterjún, ahhoz, hogy a fiatal pályakezdő kollégát, akit egy másik helyről már kirúgtak bedarálja, illetve hogyan kényszerítheti arra, hogy az állásért, a karrierért feladja az elveit, a tartását, az önálló véleményét.

A színészeknek köszönhetően a karakterek is erősek az előadásban. Takátsy Péter egy apát játszik, akinek a kiskorú lányát méltatlan helyzetbe hozta a lap, de ő is szép lassan feladja az ellenállását, és megvehetővé válik. Dér Zsolt alakítja a kirúgott, majd állásinterjún megjelent pályakezdőt. Remekül adja azt a folyamatot, ahogy felemészti a megoldhatatlan helyzet. A szerkesztőségi hangulat és játékszabályok pedig Rujder Viviennek és Tasnádi Bencének köszönhetően, bár nem mondanak ki mindent, mégis pontosan érzékelhetők. Nem mutat biztató képet és jövőt sem az előadás, inkább tükröt tart, érdemes belenézni, akkor is, ha finoman szólva is nem lesz tőle jókedvünk.

Infó:

Lucy Kirkwood: Munkavégzés során nem biztonságos

Katona József Színház, Kamra

Rendező: Máté Gábor

Balogh Gyula

Lájkoljon minket a Facebook-on is!