Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bővülhet a kötelező és a támogatott védőoltások köre

Népszava|2017. okt 10. 05:02
[A+ A-]

Illusztráció - Shutterstock

Több új elemmel bővülhet a kötelező és támogatott oltások köre. Lapunk úgy tudja, hogy a kormány előtt lévő javaslatban a járványügyi szakemberek többek között a bárányhimlő-, a hepatitisz A-, valamint a meningococcus B vírusa, a 65 év felettieknek pedig a pneumococcus elleni vakcinát ajánlják kötelezővé vagy támogatottá tenni.

Jelenleg 12 betegség – köztük a tbc, a torokgyík, a gyermekbénulás, a tetanusz, a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, a b-típusú haemophilus influenza, a pneumococcus és a hepatitisz B – ellen biztosít az állam kötelező, térítésmentes védőoltásokat. A kamaszlányoknak van lehetőségük térítésmentesen a HPV, azaz méhnyakrák elleni védettséget szerezni. Ezt az oltást kötelező az iskolákban felajánlani. Idén januártól a gyermekorvosoknak szintén kötelezően fel kell ajánlaniuk két évnél fiatalabbaknak a meningococcus C elleni oltóanyagot.

A Népszava birtokában lévő szakmai javaslat a rotavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét nem ajánlja a kormánynak. Mint írják: „a rotavírus okozta megbetegedések csecsemőkben a kiszáradás veszélye miatt jelentősek, azonban infúziós terápia mellett, megfelelő szülői tudatossággal hatékonyan kezelhetők, így az oltás kötelező bevezetése nem javasolt”.

A piacon elérhető rotavírus elleni vakcina ára 39 ezer forint körüli. (Miután nincs hozzá állami támogatás, ezért a patikák belátásuk szerinti áron adják.)

Úgy tűnik, nincs esély a bárányhimlő elleni oltás általános térítésmentessé tételére sem. Évente 28-52 ezren kapják el a cseppfertőzéssel terjedő kórt, ám ez jellemzően enyhe lefolyású. A vírus a betegséget követően képes megbújni a szervezetben, és a felnőttek egy részében övsömörként aktivizálódhat. Ettől azonban az oltottak sem védettek. A felnőttkori bárányhimlő súlyosabb lefolyású, sőt a terheseknél súlyos magzati károsodást is okozhat. A járványügyi szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy a betegségen még át nem esett 16 évesek kötelező szűrését vezesse be. S ha ezzel a vérvizsgálattal igazolódik, hogy nincs meg valakinek a védettsége, azaz gyermekkorban nem esett át a fertőzésen, akkor azoknak biztosítsák a kötelező védőoltást. A tervezetben azzal számolnak, hogy évente a mintegy 95 ezer 16 éves fiatal mindössze tíz százalékának lehet szüksége így a vakcinára.

Néhány napja a Medicalonline-nak nyilatkozva Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a bárányhimlő-elleni oltás kötelezővé tétele mellett érvelt. A szakember szerint a megbetegedések tíz százaléka kimondottan súlyos, s akár akár idegrendszeri károsodást is okozhat. Most ezt az oltást csak a szülők kérésére adják be, s a szükséges két ampulla ára közel húsz ezer forint.

A javaslatot előkészítők ugyanakkor ajánlottnak ítélték a 65 év felettiek pneumococcus elleni oltását. Ám, hogy ingyen vagy önrésszel, arról nincs döntés.

A kormány előtt szerepel a B típusú meningococcus (gennyes agyhártya-gyulladás) elleni vakcina támogatási javaslata is. Ezt is bevonnák a támogatott oltások körébe, információink szerint, ennek árához 70 százalékos támogatást adnának. Ennek egy adagjáért a patikákban 27-40 ezer forintot is elkérhetnek. És az egy évnél fiatalabbaknak négyre van szükségük ezekből.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!