Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Előadás közben „lerobbant” a Pécsi Nemzeti Színház

nepszava.hu|2017. okt 10. 08:58
[A+ A-]

Forrás: Facebook/écsi Nemzeti Színház

Háromfelvonásossá változott a Pécsi Nemzeti Színház Muzsika hangja című előadása, mivel kényszerszünetet kellett elrendelni egy komoly színpad-műszaki probléma miatt.

Senki sem volt veszélyben, s bár ilyen szintű műszaki gond nem mindennapi, nem az első alkalommal zavarta meg a teátrum előadását műszaki hiba. Mindez ugyanarra az okra vezethető vissza, minthogy le kellett fújni az egyik tervezett idei bemutatót: a pénztelenségre.

A Szabad Pécs nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a színpadi gépészettel akadt probléma, egész egyszerűen leállt, ráadásul a mű egyik híres, hálószobai jelenete alatt.

A berendezett hálószobát a kellékekkel együtt a zsinórpadlás felől, fentről eresztik be a színpadra a megfelelő dramaturgiai pillanatban, s amikor vége van a jelenetnek normális esetben, akkor egy rövid, átvezető zenei betét bejátszása közben ki is emelik. Ezt azonban vasárnap nem sikerült az előadás közben lebonyolítani, nem tudták felemelni a „szobát”, így nem is tudtak a következő jelenetre ugrani. A zene elhangzott, de a díszlet-szoba ott maradt, így a technikai személyzet tagjai kénytelenek voltak leereszteni az előfüggönyt. Majd felkapcsolták a nézőtéri világítást is, jelezve a nagyérdeműnek, hogy elhagyhatják a helyeiket.

Végül a problémát úgy sikerült megoldani, hogy kikötötték a díszlet-elemet a rendszerből, a színpad elforgott vele, majd a műszakban dolgozó technikai személyzet a forgószínpadról arra a részre vitte, ahol már nem látszott, és nem is akadályozta a későbbiekben a színpad mozgatását.

A kényszerpihenő egyébként nem volt több 15 percnél, és a nézők is nagyon jól fogadták az akkor azonnal, jól lemenedzselt hibát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!