Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Mi az összefüggés a tankönyv és az infláció között?

Népszava|2017. okt 11. 05:25
[A+ A-]

Illusztráció - Fotó: Vajda József

A várakozásoknál kisebb mértékben, átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek szeptemberben - éves összevetésben - a fogyasztói árak. Havi alapon 0,1 százalékkal nőtt az átlagos árszínvonal. A meglepetés egyértelműen egy tételre vezethető vissza: a tankönyvek ára – az ingyenes tankönyvet kapó diákok körének bővítése miatt – éves összevetésben 58,7 százalékkal csökkent. A szeptemberi inflációt az idényáras élelmiszerek árának 4 százalékos csökkenése is lefelé húzta, illetve a szolgáltatásokon belül az üdülési szolgáltatások ára is mérséklődött.

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok és a dohányáruk (6 százalék), valamint a jármű-üzemanyagok (5,3 százalék) és az élelmiszerek drágultak (3,1 százalék).

Az elemzők az idén éves átlagban 2,3-2,4 százalékos inflációra számítanak, jövőre pedig 3 százalékos átlagos árnövekedést várnak. Az infláció július óta benne van az MNB céltartományában, és előreláthatólag a 2-3 százalékos sávban marad jövő év júniusáig, majd a jövő év második felében mozdulhat el 3 százalék fölé. A piaci elemzők ezt követően a monetáris politika lassú, fokozatos szigorítására számítanak.

V. A. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!