Előző
Következő
új cikk

Külföld

Felfüggesztik a katalán függetlenséget

Népszava|2017. okt 10. 20:16
[A+ A-]

Eredményre várva - Fotó: PAU BARRENA / AFP

Az október 1-jén megrendezett népszavazás alapján Katalónia elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon – jelentette ki a barcelonai parlamentben Carles Puigdemont, a tartomány miniszterelnöke. Hozzátette, Katalónia „önálló ország lesz". Ugyanakkor békülékeny beszédében hozzátette, felfüggesztik a függetlenségi nyilatkozatot és a következő időszakot a madridi kormánnyal való tárgyalásoknak szentelik. „Esélyt adunk a megbeszéléseknek" - közölte.

Puigdemont tehát jövő időben beszélt az önállóságról, s arról nem tett említést, mennyi időt adnak a tárgyalásoknak. Ez a megoldás Madridnak is megfelel, hiszen Spanyolország azt remélheti: Katalóniában előbb-utóbb lecseng az önállóság kérdése, s nem lesznek többségben az önállóság támogatói. Ne feledjük, hogy a referendumon bár 90 százalék voksolt a Spanyolországtól való elszakadásra, s csak 42 százalék élt szavazati jogával. Igaz, a katalán kormány szerint megannyi polgárt akadályoztak meg abban, hogy leadhassák szavazataikat.

Az persze kérdés, miként lehet tárgyalni Spanyolországgal. Madrid ugyanis hallani sem akar a függetlenségről, s ha Barcelona olyan tárgyalásokat javasol, aminek a vége az önállóság lenne, ebbe a madridi kormány aligha megy vele. Az egyedüli megoldás egy kiterjesztett autonómia lenne Katalónia számára. (lásd keretes anyagunkat) 

Puigdemont az egyedüli lehetséges megoldást választotta, eggyel visszalépett. Az elmúlt időszak alapján megállapíthattuk, Spanyolország akár erővel is képes lenne megakadályozni a független Katalónia kikiáltását. Ráadásul a tartományban is egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint nem szabad tovább élezni a feszültséget, esélyt kell adni a tárgyalásoknak. A katalán miniszterelnök bejelentését mindezek mellett gazdasági okok is befolyásolták: több bank jelezte, hogy áthelyezi központját más spanyol városokba, s ugyanezt jelentették be egyes vállalatok is. Hiába tehetősebb tartomány Katalónia a többi spanyolnál, a függetlenséggel aligha járna jól pénzügyi szempontból már csak amiatt is, mert bizonytalan, mennyi idő alatt válhatna az Európai Unió tagjává. Egy függetlenné váló Katalónia ellen Madrid akár gazdasági embargót is bevezethetne. A mérsékeltek fellélegezhetnek, kérdés azonban, meddig.

Lépnie kell a spanyol kormányfőnek

Miközben Katalóniában egyre feszültebb a helyzet, már a szeparatisták körében is mind többen vélik úgy: nem kellene olajat önteni a tűzre. Többen úgy vélik, a józan észre kell hallgatni, mert hazájuk teljesen elszigetelődhet, ha a totális önállóság útját választja. A gondok már most jelentkeznek. Egyes bankok után vállalatok jelentették be, hogy a központot áthelyezik Barcelonából Madridba. Múlt hétvégén a jelenlegi katalán kormányfő, Carles Pugdemont elődje, Artur Mas hívta fel a figyelmet arra, hogy Katalónia még nem érett meg az önállóságra, ezúttal pedig a székhely, Barcelona polgármestere, Ada Colau emelt szót a teljes függetlenség ellen. „Most higgadtságra van szükségünk minden fél részéről. Nincs szükségünk arra, hogy elfajuljon a helyzet” - jelentette ki. Hozzátette, az október 1-jén megtartott referendum még nem szolgáltat jogalapot az önállóságra. Egyben „szociális együttműködést” követelt. A baloldali városvezető ugyanakkor felszólította a Katalóniában kivételesen népszerűtlen spanyol miniszterelnököt, Mariano Rajoyt arra, vonja vissza a tartományból a mintegy 4000 fős spanyol paramilitáris erőt. Utalt arra: a kormányfő nem függesztheti fel a demokratikusan létrejött katalán intézményeket.

Katalóniában sokak számára Quebec a példakép. A frankofón kanadai tartományban a hatvanas években mozgalom indult az önállóságért, szélsőbaloldali gerillák merényleteket, túszejtő akciókat is végrehajtottak, végül azonban kompromisszum született az ottawai kormány és a helyiek között. Quebec a lehető legnagyobb fokú autonómiát kapta meg. A baloldali gerillákat pedig viszonylag enyhe büntetéssel sújtották. A kiegyezés le is higgasztotta a kedélyeket. Bár a megállapodás szúrta sok angol ajkú konzervatív szemét, senkinek sem jutna eszébe a dokumentum esetleges újratárgyalása. Nyilvánvaló, elkerülhetetlen Katalónia jogállásának újratárgyalása még akkor is, ha ezt Rajoy kormányfő elutasítja. A számokat ugyanis mindenki ismeri: miközben Katalóniában él a spanyol lakosság 16 százaléka, ők termelik meg a GDP 26 százalékát.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!