Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vírusirtóval kémkedtek az orosz hackerek

Népszava-információ|2017. okt 11. 09:53
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Rendkívül súlyos vádakkal álltak elő izraeli kémek. Állításuk szerint orosz hackerek a világ egyik legjobb vírus- és kémprogramirtójának tartott Kaspersky segítségével férkőztek be amerikai hivatalok számítógépes rendszerébe- írta a New York Times.

A Washington Post is megerősítette az értesülést. A patinás lap azt közölte, hogy a kémek olyan programokra bukkantak, amelyek kizárólag az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származhattak. Utóbbi megállapította azt, hogy egyes számítógépes eszközeit sikerült megszereznie az orosz kormányzatnak.

A New York Times megkérdezte az ügyről az amerikai elnöki hivatalt, valamint az izraeli nagykövetséget, ám nem voltak hajlandóak állást foglalni az ügyben. A patinás lap az orosz nagykövetségnél is próbálkozott, de nem tudta elérni.

Az izraeli kémek már két évvel ezelőtt figyelmeztették a veszélyre az amerikaiakat – tette hozzá a New York Times. Egyelőre kérdés, hogy az orosz hackerek milyen információkhoz jutottak a Kaspersky programja révén.

Az orosz vállalat minden vádat visszautasított. „A Kaspersky Lab sosem segített egyetlen kormánynak sem kibertevékenység során, s ezt soha nem is fogja megtenni” – olvasható állásfoglalásában. A cikk roppant kellemetlen lehet a cég számára, hiszen eddig rendkívül népszerű volt szoftvere. Világszerte mintegy 400 millió előfizetője van. Az amerikai kormány szeptember 13-án döntött úgy, hogy törli gépeiről a Kaspersky szoftverét, mert azt Moszkvából irányíthatják, és nemzetbiztonsági veszélyt jelenthet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!