Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szembemegy az elnök a kormányfővel

Népszava-információ|2017. okt 11. 10:01
[A+ A-]

Zeman (balra) és Sobotka FOTÓ: Michal Cizek / AFP

Élesen kikelt a cseh elnök ellen a prágai miniszterelnök. Bohuslav Sobotka azt közölte, hogy Milos Zeman államfőnek az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén elhangzott szavai nem a hivatalos cseh külpolitika álláspontját tükrözik. 

Zeman beszédében ismételten megkérdőjelezte az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyágát, egyben azt is közölte, kész ténynek kell venni, hogy Moszkva megszerezte a Krím félszigetet, cserében ezért Ukrajna pénzügyi kártérítést igényelhet az orosz vezetéstől.

Bohuslav Sobotka ezzel szemben úgy foglalt állást, hogy hazája tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, az Oroszországgal szembeni szankciók értelme pedig az: így vegyék rá az országot arra, hogy teljesítse a minszki kritériumokat. Lubomír Zaorálek külügyminiszter szintén azt közölte, hogy Zeman szembemegy a cseh belpolitikával. Mint mondta, a határok megváltoztatása, a nemzetközi szerződések megsértése nem illeszkedik Csehország politikájába.

Zeman elnöksége folyamán nem egy ízben tett egyértelműen oroszbarát kijelentéseket. Az országban jövőre tartják az elnökválasztást, melynek ő az esélyese.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!