Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem bír magával Orbán barátja

Népszava-információ|2017. okt 11. 10:05
[A+ A-]

Orbán Viktor és Erdogan ankarai találkozója FOTÓ: HO / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök kemény támadást intézett az Egyesült Államok Ankarába akkreditált nagykövete ellen azt állítván, hazája már nem tekinti őt Washington külképviselet vezetőjének. 

A török elnök szerint John Bass „egyoldalún” döntött az Amerikába szóló vízumok kiadásának felfüggesztése mellett, miután Törökországban letartóztatták az amerikai konzulátus egyik munkatársát. Erdogan azt is közölte, hogy „ügynökök” dolgoznak az amerikai külképviseleten.

A washingtoni State Department ugyanakkor Basst teljes támogatásáról biztosította, s a nagykövet lépését egyeztette az amerikai külügyminisztériummal, a Fehér Házzal, valamint a nemzetbiztonsági tanáccsal. Az eset után még feszültebbé válik Ankara és Washington viszonya.

Az amerikai nagykövetség vasárnap jelentette be: felfüggeszti a vízumok kiadását, amíg nem győződik meg arról hogy Törökország kellőképpen biztosítja a külképviselet munkatársainak biztonságát. Ankara az év folyamán a külképviselet két munkatársát is letartóztatta azzal vádolva őket, hogy a tavalyi puccs kitervelésével megvádolt Fethullah Gülen hálózatának tagjai. Egy harmadik személyt pedig a napokban elhurcoltak kihallgatásra. Heather Nauert, a State Department szóvivője nagyon nyugtalanítónak nevezete a török lépést. Erdogan viszont jogosnak véli hazája fellépését, s szerinte ez csak azt bizonyítja, hogy „valamit ki akarnak főzni” az Egyesült Államok isztambuli konzulátusán.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!