Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tízmilliókkal védekeznek az aszály ellen

Népszava-információ|2017. okt 11. 10:13
[A+ A-]

Becslések szerint az aszály Európa területének mintegy 17 százalékát érinti, és ez alól Szlovákia sem kivétel. Idén nyáron ezzel például Erdőhát és a déli országrész lakói is szembesülhettek. Ráadásul a szárazság kedvezőtlen hatásai a jövőben még érezhetőbbek lesznek – írja a bumm.sk.

A pozsonyi környezetvédelmi minisztérium ezért ma bemutatta „Értékünk a víz” elnevezésű programjának tervezetét. Az aszály elleni védekezés akcióterve olyan konkrét lépéseket tartalmaz, melyekkel megelőzhetők a szárazság lakókra, a régiók gazdaságára és magára a természetre gyakorolt kedvezőtlen hatásai. Egyúttal több intézkedésre 70 millió eurót különített el uniós forrásokból és a Környezetvédelmi Alap keretéből.

„Szlovákia ma nem szembesül olyan mértékben a szárazság hatásaival, mint más európai országok. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk az aszállyal. Éppen ellenkezőleg. A probléma megelőzésére irányuló befektetések mindig felelősebbek, olcsóbbak és hatékonyabbak, mint az utólagos kármentés” – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

 „Szlovákiában az évi átlaghőmérséklet 1991 és 2014 között 1 °C-kal emelkedett az 1961 és 1990 közötti időszakhoz képest, ami növelte a vízigényt, az aszály pedig az ország bármely területét elérheti"- jelentette ki Lívia Labudová, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatológusa.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!