Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tarlós: értelmetlen a mobilgátról szóló népszavazás kérdése

nepszava.hu|2017. okt 11. 11:10, frissítve: 2017. okt 11. 12:26
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

A Fővárosi Választási Bizottság ügyetlen és szakszerűtlen érvelésének köszönhető, hogy a Kúria úgy döntött: lehet népszavazás a római-parti mobilgát ügyéről – jelentette ki Tarlós István e heti sajtótájékoztatóján. Bár a főpolgármester azt mondta, a Kúria döntésével "nincs különösebb baja", szerinte a népszavazási kérdés értelmetlen, majd azt is felvázolta, mi lett volna szerinte a helyes kérdés.

Tarlós a Budapestinfón felidézte az ellenzék által megfogalmazott kérdést: „Akarja-e, hogy az áprilisi határozatát a közgyűlés visszavonja?” A főpolgármester szerint a kérdésből semmi nem következik, hiszen az nem ad alternatívát, iránymutatást a jelenlegi tervekre, és egyébként is ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, körülbelül hétszázötvenezer embernek kell szavaznia, ami - mint mondja - kétséges, hogy összejön.

„Mért nem tudnak ezek az emberek őszinték lenni? Én mindig nyíltan vállaltam a véleményemet, még akkor is, mikor úgy tettek, mintha az én személyes mániám lenne a védvonal. Miért nem őszinték, miért nem úgy teszik fel a kérdést, hogy akarja-e, hogy a Nánási út–Királyok útján épüljön a védmű? Azért, mert ők maguk is sejtik, hogy erre nem kapnának pozitív választ – leszámítva a tiltakozó kemény magot – idézi a városvezetőt a Hír TV. Tarlós hozzátette: a következőkben meggondolják, mi a teendő a jövőben, de a Kúria döntését tudomásul vették.

Mint ismert, tegnap a Kúria megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést. A Kúria átküldi a döntését a választási irodának, nekik 5 napjuk van arra, hogy kiállítsanak számunkra egy mintaívet. Miután ezt megkaptuk, teljes gőzzel indul az aláírásgyűjtés - mondta a Népszavának Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke, aki Béres Andrással, a Párbeszéd elnökségi tagjával nyújtotta be a kérdést.

Azt akarják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni. Tarlós István főpolgármester tegnap még úgy reagált a döntésre, hogy már nem bánja, ha népszavazás dönt a kérdésben, nem az eddig megjelent zagyvaságok. Hozzátette ugyanakkor: össze kell gyűjteni több mint százezer aláírást a kezdeményezőknek a népszavazás mellett. Az aláírások számából szerinte ki fog derülni, hogy hány embert érdekel ez a téma. Pataki azt reméli, hogy minél többet. „Január előtt mindenki azt mondta, lehetetlen egy fővárosi népszavazási kezdeményezéshez összegyűjteni 138 ezer aláírást, a NOlimpia kapcsán mégis sikerült kétszer ennyit is. Óvatos optimizmus van bennünk, hiszen az elmúlt hónapokban kiderült: érdekli az ügy a fővárosiakat” - fogalmazott az Együtt budapesti elnöke, hozzátéve: a Római-part kicsit a Városligetről és az Orczy-kertről is szól, valamint minden további olyan ügyről, amelyben egy szűk ingatlan tulajdonosi lobbi érdekében valamit elvenne a kormány Budapest lakóitól.

Lásd még: Népszavazás jöhet a Rómairól

Lájkoljon minket a Facebook-on is!