Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rajoy: tisztázzák, hogy független lett-e Katalónia

nepszava.hu/MTI|2017. okt 11. 12:34
[A+ A-]

FOTÓ: CESAR P.SENDRA / POOL / AFP

A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya szerdai rendkívüli ülése után Madridban, melyen értékelték a katalán elnök keddi függetlenségi nyilatkozatát.

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelyenek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Carles Puigdemont tegnap jelentette be, hogy október 1-jén megrendezett népszavazás alapján Katalónia elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. Ugyanakkor békülékeny beszédében hozzátette, felfüggesztik a függetlenségi nyilatkozatot és a következő időszakot a madridi kormánnyal való tárgyalásoknak szentelik. „Esélyt adunk a megbeszéléseknek" - közölte.

Lásd még: Felfüggesztik a katalán függetlenséget

Lájkoljon minket a Facebook-on is!