Előző
Következő
új cikk

6.oldal

Elárvulnak az írógépek

Népszava|2017. okt 12. 06:22
[A+ A-]

Száztíz évvel ezelőtt, 1867-ben Latham Sholes nyomdász és Charles Glidden mechanikus szabadalmaztatta Amerikában azt az írógépet, amelynek további tökéletesítése után 1869-ben megkezdte gyártását a Remington-gyár. Az első írógépek csak nagybetűket írtak, de 1880-tól már kis- és nagybetűk írására is alkalmasak voltak.

A mai masinák már sok mindent tudnak, de egyre kevesebben vállalkoznak kezelésükre. Kevés a gépírónő, a versengésben sok helyütt "sportszerűtlen” eszközökhöz nyúlnak: műszaki előadónak vagy másnak sorolják be a jelentkezőket, hogy többet tudjanak fizetni.

Amikor az idei hibátlansági világbajnok, dr. Ulbrich Sándorné visszaérkezett a nyáron Rotterdamból, és megkérdeztem tőle, mi a jó gépírás titka, így felelt: "A jó gépírónő olvasott, kombinatív készsége fejlett, segíti a diktálót. Amit ír, ne hemzsegjen átütésektől, s legyen szigorú önmagával".

De a gyors- és gépíró-iskolákba kevés kivétellel csak azok a fiatalok jelentkeznek, akiket gyenge tanulmányi eredményeik miatt máshová nem vettek fel. Járatlanok a magyar nyelvben, gyakran a helyesírás alapvető szabályait sem ismerik.

Népszava, 1977. október 12.