Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Innen nézve - A rossz és a jó

Népszava|2017. okt 12. 06:03
[A+ A-]

Kőbe kellene vésni a kis falu, Őcsény lemondott polgármesterének szavait: "Itt 11 évig béke és nyugalom uralkodott. Együtt tudott élni a magyar, a cigány, a sváb, a székely. Semmiféle gyűlölet vagy kirekesztés nem volt. Ezt sikerült most felrúgni". És ez nem csak az őcsényi helyzetre igaz, alig van olyan település ma Magyarországon, ahol ne fészkelte volna be magát az emberek agyába a rossz, a félelem egy soha nem látott, soha nem tapasztalt „ellenséggel” szemben.

Innen nézve igazuk van az embereknek. Kiveri őket a hideg veríték meghallva azt a szót, hogy „migráns”, mert legfeljebb a köztévé híradásaiban láthattak ilyen embereket, leginkább összekapcsolva a róluk szóló tudósítást valamilyen merénylettel. Késelő támadóval, aki Allah akbar! kiáltással támad az őt befogadó ország valamelyik civil polgárára vagy katonájára. Aki mást sem hall a világ zordabb végéről elmenekülő emberekről, mint azt, hogy valamennyi potenciális terrorista. Néhány nagyhangú - nem is biztos, hogy mind őcsényiek voltak - azzal rémisztgette a helybelieket, hogy veszélyt jelenthetnek mindannyiuk családjára azok a nők és gyerekek, akik a magyar állam befogadó papírjával a zsebükben, feledni a sok viszontagságot, néhány napot náluk „nyaraltak” volna.

Nagyon régen nem volt béke ebben az országban, és nem is tudom elképzelni, hogy a közeljövőben bármikor béke lehessen. Ha nem a menekültek és Soros jelentik majd a legfőbb ellenséget, akkor majd megint más után néz Orbán Viktor. Mindegy, hogy igazat vagy hazugságot állítanak a következő kiszemelt ellenségről, a megmérgezett lelkű emberekben már fel sem merül a kétség gyanúja. A módszer bevált és jól működik, ezt a Jobbik is felismerte és hadrendbe állította a Fidesz ellen a plakátokat Simicska pénzén és tanácsai alapján. Orbánt a saját fegyverével támadják.

A szélsőjobb is megízlelte ezzel a gyűlöletháború sikerének ízét, és ez több mint veszélyes. Mi lesz, ha már nem a Fidesz és Orbán ellen kell gyűlöletet szítaniuk? Eljátszogathatnak egy darabig ők is a régi migráns-kártya cinkelt lapjaival, ha pedig a báránybőrt sutba lehet dobni, ha már nem kell cukiskodni, előbb-utóbb előkerülhetnek majd a régi ellenségek: a nemzetidegen baloldal, a romák és bárki más. És akkor már nem a világ távoli vidékeiről származó idegenek ellen kell csatasorba hívni a gyűlölet mérge nélkül talán már élni sem tudó honfitársainkat. Ott lesz a falu szélén nyomorgó roma, akiről el lehet hitetni, hogy született bűnöző; ott lesznek a nemzetidegen baloldaliak, akik adott esetben majd megint rárontanak a nemzetre. De tévednek, akik azt gondolják, hogy egy szép napon nem kerülhet sor a köztünk élő svábokra, székelyekre, tótokra, románokra, szerbekre. Előbb a szőkékre, aztán a barnákra...

A politika hajtotta gyűlölet-karusszel forogna tovább, ha nem volnának olyan tisztességes emberek, mint amilyen a cserdi polgármester, Beer püspök, és sokan mások, akik dacolva a zsigeri félelmekkel, megpróbálják megállítani. Személyes példájukkal mutatva: lehet választani a rossz és a jó között.

Somfai Péter