Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Függő viszony

Népszava|2017. okt 12. 06:07
[A+ A-]

Kedd este Barcelonában úgy hétezer ember gyűlt össze a barcelonai parlament előtt. Arra számítottak, történelmi nap részesei lehetnek, mert Carles Puigdemont bejelenti a várva várt függetlenséget. A katalán miniszterelnök kihasználta a szinte az egész világról rávetülő reflektorfényt, hosszasan csűrte-csavarta a mondatokat. Sokan már abban is kételkedni kezdtek, egyáltalán rátér-e a lényegre, s kihirdeti-e az elszakadást Spanyolországtól. Aztán megtörtént a nagy bejelentés, de oly módon, hogy a barcelonai parlament előtt álldogálók kissé tanácstalanul kérdezgették: akkor most mi van? Hogy lehetnek függetlenek is meg nem is?

Puigdemont úgy menekült előre, hogy Katalónia jogállását tekintve semmi változás sem történt. Noha a regionális parlamenti pártok aláírták a függetlenségi nyilatkozatot, az mégsem lép életbe, mert Puigdemont tárgyalni akar Madriddal. Más kérdés persze, hogy a spanyol kormány nem hajlandó belemenni olyan alkudozásba, amelynek a vége a katalán elszakadás.

A katalán miniszterelnök éveken át ígérgette a Kánaánt honfitársainak, amely állítása szerint a függetlenség révén jön el. Ugyanazt a stratégiát alkalmazta, mint a Brexit-pártiak a tavaly júniusi brit népszavazás előtt, akik álhíreket terjesztettek arról, milyen jó lesz majd, ha búcsút intenek az EU-nak, mennyivel több marad majd a londoni államkasszában, s mennyire nő majd az életszínvonal.

Az eredmény ugyanaz. Londonból sorban költöznek el a bankok, a cégek, Katalóniából pedig, bár még nem is független állam, pánikszerűen kezdett menekülni a tőke, s hirtelenjében a turizmus is válságjeleket mutat. A befektetők a stabilitást szeretik, márpedig egy önálló katalán állam a jelen politikai helyzetben aligha lenne az.

Az emberek félrevezetése Nagy-Britanniában sikeresnek bizonyult, Katalóniával azonban ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Barcelonában azonban még nincs szó visszafordíthatatlan folyamatról. Ahhoz azonban, hogy megoldás szülessen, normális érvekre és – legfőképpen – nyíltságra, kompromisszumkészségre van szükség mind a spanyol, mind a katalán kormány részéről.

Rónay Tamás