Előző
Következő
új cikk

Sport

Messi triplája után Chile húzta a rövidebbet

Népszava|2017. okt 12. 05:52
[A+ A-]

Fotó: AFP/Juan Ruiz

Argentína már az első percben hátrányba került Ecuador vendégeként, a Barcelona zsenije viszont megrázta magát, s kilőtte csapatát a vb-re.

Az Argentin labdarúgó-válogatott utolsó vb-selejtezőjén győzelmi kényszerben lépett pályára Ecuador vendégeként, ugyanis a fordulót megelőzően mindössze a tabella hatodik helyén állt. Jorge Sampaoli csapata ráadásul pocsék formában várta a csak látszólag könnyűnek ígérkező mérkőzést, hiszen március óta nem tudott győzni a sorozatban, egy vereség mellett háromszor játszott döntetlent.

Emellett még az is nehézséget jelentett, hogy az ecuadori pálya közel 3000 méteres magasságban fekszik, a ritka levegő pedig hatalmas megpróbáltatást jelent minden odaérkezőnek. Ráadásul az argentínok 2001. augusztus 15-e óta nem voltak képesek győzni az Estadio Olímpico Atahualpában.

Lionel Messiék már az első percben hátrányba kerültek, ekkor úgy tűnt, a Barcelona sztárja csak karosszékéből figyelheti majd a jövő évi, oroszországi világbajnokságot. Az ötszörös aranylabdás azonban megrázta magát, mesterhármasának köszönhetően Argentína 3-1-re győzött, s a csoport harmadik helyén zárt, így 1974 óta ez lesz sorozatban a 12. vb-részvétele.

"Kész őrület lett volna, ha nem jutunk ki" - fogalmazott a lefújás után Messi, aki szerint a csapat megérdemli a részvételt. "Kaptunk kritikákat, de sorozatban három döntőt kellett megvívnunk" - mondta arra utalva, hogy nehéz helyzetükben előbb Venezuelával (1-1), majd Peruval (0-0) is döntetlent játszottak. – Lépésről lépésre akarunk felkészülni. A csapat fel fog nőni a feladathoz, és egyre jobb lesz" – ígérte már a vb-re tekintve Lionel Messi.

A kétszeres világbajnok argentinokon kívül Kolumbia és a szintén kétszeres vb-aranyérmes Uruguay kvalifikálta magát a vb-re az utolsó játéknapon: utóbbi hazai pályán 4-2-re verte Bolíviát, előbbi pedig 1-1-es döntetlent ért el Peruban.

A limai találkozón mindkét félnek megfelelt a pontosztozkodás, mert a legutóbbi két Copa Americán győztes Chile 3-0-ra kikapott a már vb-résztvevő Brazília otthonában, így Peru ötödik helyezettként interkontinentális pótselejtezőt vívhat novemberben Új-Zélanddal.

Juan Antonio Pizzi a chilei válogatott szövetségi kapitánya a fiaskót követően jelezte, nem látja értelmét, hogy lejáró szerződésének hosszabbításáról tárgyaljanak azok után, hogy a csapat nem lett vb-résztvevő. Az egyaránt 26 pontos Peru és Chile között mindössze két gól döntött a végelszámolásban, előbbi 27-26-os, utóbbi 26-27-es gólkülönbséggel zárt.

Elbukott az Egyesült Államok
Az Egyesült Államok válogatottja 1986 óta először hiányzik majd a labdarúgó-világbajnokságról, miután tegnap 2-1-re kikapott a sereghajtó Trinidad és Tobago vendégeként, így lemarad a 2018-as világbajnokságról, mivel a panamai és a hondurasi csapat is nyert.
A közép- és észak-amerikai térség vb-selejtezőjét Mexikó nyerte, a második Costa Rica lett, míg harmadikként az a Panama jutott ki, amely története során először vehet részt világbajnokságon. Honduras negyedikként zárt, így novemberben interkontinentális selejtezőt vív majd Ausztráliával.

Dél-amerikai zóna, 18. forduló:

Ecuador–Argentína 1-3

Brazília–Chile 3-0

Paraguay–Venezuela 0-1

Peru–Kolumbia 1-1

Uruguay–Bolívia 4-2

A végeredmény: 1. Brazília 41 pont, 2. Uruguay 31, 3. Argentína 28, 4. Kolumbia 27, 5. Peru 26, 6. Chile 26, 7. Paraguay 24, 8. Ecuador 20, 9. Bolívia 14, 10. Venezuela 12.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!