Előző
Következő
új cikk

Sport

Bozsik: mindig furcsa, amikor sok meccset kell megmagyarázni

Népszava|2017. okt 12. 05:51
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

A meghatározó játékosok pótlására nincs alternatívája a magyar labdarúgó-válogatottnak, ez pedig aggasztóbb, mint a világbajnoki-selejtezősorozat kiábrándító kudarcai.

A korábban több magyar klubcsapat vezetőedzőjeként dolgozó, 2006-ban néhány hónapig a szövetségi kapitányi feladatokat is ellátó labdarúgóedző, Bozsik Péter szerint a Feröer-szigetek csapata ellen nagy nehezen, 1-0-ra megnyert keddi selejtezőn görcsösen futballozott a nemzeti tizenegy, amely bár a realitásoknak megfelelően harmadikként zárt Portugália és Svájc mögött a B csoportban, nem lehet elégedett a teljesítményével.

- Mi a véleménye a Feröer elleni mérkőzésről?

- Lehetett érezni a mérkőzés közben is, hogy ez egy olyan találkozó, ahol vagy begyömöszöljük a győzelmet jelentő egy gólt, vagy marad a 0-0. Azt gondolom, hogy tisztában voltak a srácok a téttel, érezték azt, hogy „tartoznak” a közönségnek, talán ennek is volt betudható, hogy egy kicsit görcsösen futballoztak, különösen az első félidőben. Kevés kockázatot vállaltunk fel, ekkor nekem sem tetszett a játék. A második félidőben helyenként már tudtunk nyomást gyakorolni a vendégekre, s bár nem volt olajozott a futballunk, végül kibrusztoltuk a győzelmet.

- Talán a teljes selejtezősorozatra is igaz, hogy mindenki többet várt a csapattól, amely a legutóbb mutatott játékkal aligha hallgattatta el a kritikusait. Ennek fényében hogyan lehet értékelni az elért pozíciót?

- A harmadik helyezésünk abszolút reális, abban a tekintetben nem lehet hiányérzetünk, az egyes mérkőzéseket vizsgálva viszont esetleg mégis. Persze, a legtöbb negatív eredményre lehet magyarázatot találni, ám az is igaz, hogy amikor sok eredményt és meccset kell magyarázni, az azért mindig furcsa és gyanús.

- A drukkerek egyértelműen állást foglaltak, legutóbb a szövetségi kapitány távozását követelve tüntettek a lelátón. Megérti a reakciójukat?

- A szurkoló már csak ilyen, az egyik pillanatban még tapsol a vesztes meccs után is, a másikban viszont kegyetlenül oda tud szúrni. Bízzunk benne, hogy a következő hónapokban a csapat és a szurkolótábor is a szebbik arcát mutatja majd.

- Ön szerint jelenleg mi a legégetőbb, megoldásra váró probléma a válogatott körül?

- A legkomolyabb probléma, hogy nem látom azokat a játékosokat, akik a kimenő generációt megfelelő szinten pótolni tudják. Nem látni az új Gera Zolit, a következő Juhász Rolandot, vagy akár a sérült Szalai Ádámot helyettesítő másik csatárunkat, függetlenül attól, hogy Eppel Mártonban is megvan a lehetőség, Ugrai Roland játéka pedig kifejezetten tetszett Bázelben és Budapesten is. Kevés a játékosunk, maradjunk ennyiben. Továbbra is nagy hátrány, hogy nagyon kevesen játszanak elit bajnokságban. Összességében engem ez jobban aggaszt, mint a legutóbbi selejtezősorozat eredménysora.

- Az valóban nem szerencsés, hogy a magyar NB I-ből érkezők a futball egészen más szintjét tapasztalják meg, amint kilépnek az európai porondra. Az Ön által is említett élvonalbeli gólkirály a nemzetközi párharcok során például rendre gólképtelen…

- Ezelőtt nyolc-tíz évvel az akkori magyar gólkirályt egy menedzser-barátom próbálta eladni külföldre. A játékos gyönyörű szép gólokat rúgott, a róla készült felvételek nagy tetszést arattak mindenütt, mégis mindenhonnan az volt a visszajelzés, hogy köszönjük, de nem kérjük. A sokadik ilyen válasz után az ismerősöm rákérdezett, hogy mégis miért nem, majd ezt a kérdést kapta: az a csatár milyen védők között is rúgja a gólokat?

- Innen merre lehetne elindulni?

- Ahhoz, hogy az NB I-ben megkezdődhessen valamiféle változás, mindenekelőtt az utánpótlás területén kéne többet és jobban dolgozni. Ez egy meglehetősen komplex kérdéskör, amelynek körüljárására lehet, hogy egy több órás beszélgetés is kevés lenne.

Világbajnoki résztvevők is jöhetnek
Az európai vb-selejtezők befejeződtek, így kialakult a 2018 szeptemberében debütáló új sorozat, a Nemzetek Ligája előzetes csoportbeosztása. Magyarország az aktuális világranglista-pozíciója alapján eggyel lemaradt a B-ligáról, Románia, Skócia és Szlovénia társaságában a harmadik vonal első kalapjában kapott helyet. A lehetséges ellenfelek között ott van a vb-résztvevő Görögország, Szerbia, Montenegró vagy éppen Litvánia is. A Nemzetek Ligája első idénye 2019 júniusáig tart, a négy osztály mindegyikéből egy-egy csapat indulási jogot szerez a 2020-as Európa-bajnokságra. A csoportkör sorsolását január 24-én rendezik.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!