Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hiába vitatják az új gyógyszertendert

Népszava|2017. okt 12. 05:03
[A+ A-]

TÉNYLEG VAK LESZ A LICIT? - Onkológiában nem versenyeztetnek FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

Hiába kéri a Gyógyulj Velünk Egyesület az onkológiai gyógyszerek új típusú tenderének felfüggesztését, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint a betegszervezet beadványának nincs halasztó hatálya az eljárásra. Így alig egy hét múlva, október 19-én eredményt hirdetnek. Ekkor derül ki, hogy mely innovatív szereket adták a legolcsóbban a tüdő-, a prosztata-, a mell-, a vastagbél, továbbá a bőrdaganatos betegek terápiájához. Az onkológusoknak pedig már az e tenderen nyertes készítménnyel kell majd az új betegek kezelését elkezdeni. S csak ha ez nem vált be, akkor nyúlhatnak másik készítményhez. Minderről a NEAK által szervezett sajtóháttér-beszélgetésen volt szó szerdán, ahol a finanszírozó a közönség megnyugtatására szánt adatokat is ismertetett.

A Gyógyulj Velünk Egyesület szerint szakmailag teljességgel megalapozatlan új gyógyszertámogatási szabályozás, amely kiveszi a döntést az orvosok kezéből a terápiák megválasztásában. Beadványukban a közbeszerzés visszavonását követelték a NEAK közbeszerzési és beszerzési főosztályától. Erre tehát biztosan nem kerül sor, de a hivatal megnyugtatásul közölte: válaszol a betegszervezet által felvetett kérdésekre. Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója és Bidló Judit főtanácsos szerint a tender körül amúgy is sok a félreértés. Mindketten hangsúlyozták: az új eljárással nem a betegeken akarnak spórolni, csupán ez ad lehetőséget arra, hogy további új készítményekhez juthassanak a rászorulók.

Tavaly 10 ezer egyedi méltányossági kérelmet bíráltak el, idén ez a szám eléri a 12 ezret. A nagyon súlyos betegek új gyógyszereire 70 milliárdos keret van, ebből az összegből kell biztosítani a speciális beszerzésű, nagy értékű medicinákat. Bidló Judit szerint az új eljárás mellett az, akiknek már elkezdték valamelyik készítménnyel a terápiáját, továbbra is megkapja ugyanazt a gyógyszert, amit eddig. Ennek érdekében írtak ki a vaklicites eljárás mellett egy másik tendert is, amelyben az innovatív árversenyben érintett 35 gyógyszerből vásárolnak több mint egy évre elegendő mennyiséget.

A háttérbeszélgetésen résztvevő Poór Gyula, a reumatológiai szakmai tagozat vezetője és Rubovszky Gábor onkológus szerint a szakma számára elfogadható az innovatív szerek vaklicites versenye. Rubovszky ehhez hozzátette: ő arról, hogy az onkológia tagozat egységes véleményt fogalmazott volna meg, arról nem tud. Más onkológusok azonban lapunknak korábban azt mondták: az innovatív gyógyszerek esetében még nem történt egyenértékűsítés, vagyis ebben a körben a világon sehol nem mondták még ki két készítményről, hogy ugyanazt tudja, azaz egymással versenyeztethető.

Arra kérdésünkre, ha ez így van, akkor milyen evidenciák alapján választották ki az egymással árban versenyeztetett készítményeket, Bidló Judit azt mondta: miután egyidejűleg, és párhuzamosan zajlik az ilyen szerek fejlesztése, valóban nincsenek, nem is lehetnek összehasonlító klinikai vizsgálatok. Ám miután nagyon hasonló betegkörön tesztelik a molekulákat, indirekt összehasonlítás viszont zajlik, és egyébként ez a befogadásoknál a költségszámítás alapja is. A hazai biztosítónak ugyanakkor e készítményekkel kapcsolatban van egyéb tapasztalata is, mert az ilyen terápiában részesülőkről nagyon részletes, úgynevezett betegregisztert vezetnek az onkológusok. Ebbe számtalan adat kerül, melyekkel már mérhető, összevethető az egyes terápiák eredményessége is. A főtanácsos elmondta, hogy például a sokizületi gyulladásra ható molekulák esetében 4000, a vastagbéldaganatos terápiában 1000-1500, a tüdődaganatra ható szereknél 800 beteg adatai vethetők össze.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!