Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katalónia - Rajoy is időt nyer

Népszava|2017. okt 11. 18:53
[A+ A-]

Fotó: AFP/Javier Soriano

Színvallásra szólította fel a spanyol miniszterelnök a katalán kormányfőt, Carles Puigdemontot arról, kihirdette-e kedden a függetlenséget, vagy sem.

Megosztotta a katalán elszakadás híveit Carles Puigdemont tartományi kormányfő kedd esti beszéde, aki a még ki sem kiáltott függetlenség felfüggesztését indítványozta, hogy időt adjanak a spanyol kormánnyal való tárgyalásoknak. A legelvakultabbak nemigen hallották meg a miniszterelnök mondatait, úgy értékeltek, történelmi pillanat volt ez, mivel kikiáltották a függetlenséget. A józanabbul gondolkodók azonban elismerték, Puigdemont egy lépést tett hátra. A Le Figaro francia lap több személyt szólaltatott meg azok közül, akik a katalán parlament előtt a nagy bejelentésre vártak, s egyikük egyenesen úgy értékelt, „megszégyenítették” a katalánokat. A többség azonban úgy vélte, a felfüggesztett elszakadásért nem a tartományi, hanem a madridi miniszterelnököt, Mariano Rajoyt terheli a felelősség, no és az Európai Uniót, amely nem állt ki Katalónia függetlensége mellett.

A katalán kormányzat is egyre megosztottabb. A szélsőbaloldali, radikálisan elszakadáspárti CUP párt szerint kedden este ünnepelni kellett volna, s hiba volt a függetlenség felfüggesztését indítványozni.

Puigdemont beszédével csak gyarapodtak a kérdőjelek. Erre utalt Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, aki szerdai beszédében azt követelte a regionális kormányzattól, tegye világossá, kikiáltotta-e a függetlenséget, vagy sem. Ettől függ ugyanis az, hogy életbe lépjen-e a spanyol alkotmány 155-ös cikkelye, amely Katalónia autonómiájának visszavonását tenné lehetővé. Ennek aktiválása egyúttal Puigdemont hatalmának elvételét is jelentené. Rajoy hozzátette, ha Puigdemont nem a spanyol törvények szerint cselekszik, akkor indítványozza a szenátusnál, szavazzák meg az említett cikkely életbe lépését. A felsőházban többségben vannak az általa fémjelzett Spanyol Néppárt képviselői.

A katalán autonómia felfüggesztése alapján elméletileg akár az is elképzelhető lenne, hogy Madrid a hadsereggel tesz rendet. Ezt a lehetőséget azonban megfigyelők teljességgel valószínűtlennek tartják.

Rajoy kemény fellépését az ellenzéki szocialisták is támogatják. Pedro Sánchez pártelnök szintén azt közölte, világossá kell tenni, hogy kihirdették-e a katalán önállóságot, vagy sem. Egyben késznek mutatkozott olyan alkotmánymódosításra, amely kiterjedtebb jogköröket biztosítana a katalánok számára.

Rajoy előzőleg, szerda délelőtt, összehívta a spanyol kormány rendkívüli ülését, hogy a további lépésekről egyeztessen. Kormányzati körök ekkor még azt közölték: minden lehetőség elképzelhető. A miniszterelnök azonban hasonló stratégiát választott, mint Puigdemont: időt próbált nyerni. Ugyanakkor még a spanyol sajtó is csak találgatni tudta, mi is történt kedden este a katalán parlamentben. Már a katalán kormányfő szavai is többféle értelmezésre adtak okot, az azonban végképp meglepő fordulat volt, hogy Puigdemont aláírt egy dokumentumot, amelyben Katalónia függetlenségét hirdették ki, ezt a nyilatkozatot azonban azonnal hatályon kívül helyezték. A függetlenségi népszavazást október 1-jén rendezték meg. Ugyan a polgárok 90 százaléka voksolt az elszakadásra, de csak 42 százalékos részvétel mellett.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!