Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Olcsóbb lakáshiteleket hoz a bankok versenye

Népszava|2017. okt 12. 05:22
[A+ A-]

Fotók: Népszava

Valamennyi jelentős hazai bank kínál már úgynevezett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket (MFL), a takarékszövetkezeteket is beszámítva összesen 52 pénzintézet pályázott önkéntesen és eredményesen a cím elnyerésére.

Ezek a bankok folyósították tavaly a teljes lakossági hitelállomány 80 százalékát. A minősítést végző Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Windisch László tegnapi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy nem a bankoknak, hanem azok egyes jelzálog alapú lakáshitel-termékeinek adományozták a címet. Az elsődleges cél az volt, hogy az eddigi piaci átlagnál alacsonyabb kamatú és költségű lakáshiteleket kínáljanak a bankok. Éppen ezért az alelnök azt ajánlotta, hogy ha valaki lakáshitelt kíván felvenni, akkor először ne a bankokat keresse fel, hanem az MNB honlapján tájékozódjon, hogy az igényeinek melyik ajánlat felel meg a legjobban.

A tapasztalatok szerint az egyes bankoknál ma még a változó kamatozású ajánlatok kedvezőbbek, mint a fix kamatozásúak. Az ügyfelek ezért szívesen választanak ilyeneket, de arról gyakran megfeledkeznek, hogy a jelenlegi, kétségtelen alacsony kamatok annak köszönhetőek, hogy a jegybanki alapkamat tartósan 0,9 százalékon áll, és a hitelkamatok is ehhez alkalmazkodnak, ám bizonyos, hogy az idők során emelkedni fognak. Azonban a lakáshitelek hosszú futamidejűek, jellemzően 3, 5, 10, 15 illetve 30 esztendősek, és ezen periódusokon belül fix kamatozásúak, és a jegybanki vezető úgy véli, hogy előbb-utóbb ez a kötöttség kifizetődő lesz. Már csak azért is, mert az ebben a konstrukcióban a különböző járulékos költségeket kötelező alacsonyan tartani, illetve költségmentesen nyújtani. Az MNB abban reménykedik, hogy a MFL fokozza a bankok közötti versenyt, ami az árazás, a jelenlegi 3-6 százalékos kamatok további mérsékléséhez vezethet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!